V Ostravě má premiéru Zamilovaný Shakespeare. Hru nastudoval Radovan Lipus

6. duben 2017
Dobré odpoledne

Činohra Národního divadla moravskoslezského hraje dnes v Ostravě poprvé Zamilovaného Shakespeara. Jedná se o divadelní adaptaci oscarového filmu z roku 1998. Podle filmového scénáře Marca Normana a Toma Stopparda hru napsal britský dramatik Lee Hall. Světová premiéra byla v roce 2014.

Hra je směsí faktů, mýtů a fikce a pojednává o vzniku slavného Shakesparova dramatu Romeo a Julie. V Ostravě ji nastudoval někdejší kmenový režisér činohry Národního divadla Moravskoslezského Radovan Lipus. Se souborem spolupracuje poprvé od svého odchodu z angažmá v roce 2008.

„My jsme se začali na další spolupráci domlouvat poměrně brzy po mém odchodu do Prahy. Dlouho se hledal termín a dlouho se hledal titul, který by obě strany zajímal. Když padlo jméno Toma Stopparda, tak jsem neváhal ani vteřinu, protože to je můj zamilovaný autor,“ říká Lipus.

V čem jsou přednosti konkrétně této hry Zamilovaný Shakespeare? „Je to opravdu hustý koncentrát emocí od tragických věcí, romantiku, love story. A je to především oslava lásky, nejen mezi Willem a Violou nebo Romeem a Julií, a také lásky k divadlu, takže je to také trochu milostný dopis sobě samému,“ dodává režisér.

Děj se odehrává v kulisách alžbětinského divadla. Shakespeare zkouší nové drama a o roli v něm se uchází dívka převlečená za muže. Ženy totiž v té době hrát nesmí. Violu, do které se dramatik zamiluje, ztvárnila Isabela Firlová.

„Ona je puberťačka. Má své sny, chce hrát divadlo, stát na jevišti. Když se pak rozhodne převléci zase za chlapce a jít na konkurz, uvidí ho poprvé. Je to její idol. Miluje jeho hry a sonety,“ říká Firlová, která film viděla asi pětkrát. „Ale když jsem dozvěděla, že to budu hrát, tak už ne. Nechtěla jsem studovat, jak to hrají, chtěla jsem to dělat po svém,“ dodává.

Shakespeara hraje pětadvacetiletý Vít Roleček. „Pro mě je přitažlivý ten milostný příběh velké nenaplněné lásky, a pak se líbí spousta odkazů na Shakespeara,“ říká herec.

Tento soubor je třetí v Česku, který Zamilovaného Shakespeara nastudoval. Premiéra je dnes večer v Divadle Jiřího Myrona.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio