V Ostravě můžete zjistit, jaká je opravdová maďarská kuchyně

11. březen 2016

Maďarský klub v Ostravě odkrývá kulinářské speciality své země. Pravidelně totiž pořádá nedělní obědy pro všechny zájemce. Stačí dát o sobě vědět a přijít s prázdným žaludkem.

Na prvním letošním setkání jsme byli i my s magazínem Křížem krajem. Maďarský klub Ostrava najdete přímo v centru města.

„Budeme mít fazolovou polévku, ve které už je vydatně masa, fazolí a všeho, takže pak už to druhé jídlo bude jenom sladké. Budou dukátové buchtičky, které se vaří i v Česku,“ zve ke stolu předsedkyně klubu Anna Rákoczi.

V kuchyni na sporáku stojí dva obrovské hrnce. O přípravu oběda se stará kuchařka Edit Bors Fiszly. „Připravovala jsem to celkem dlouho. V polévce je uzené koleno a fazole, takže se to vařilo celkem čtyři hodiny,“ říká kuchařka.

Pak už jsou hosté zváni ke stolu. Menu je hotové, začíná se servírovat. Podle hostitelů je zapotřebí začít maďarskou pálenkou. „Je to čerešňovice. Člověk, aby měl chuť k jídlu, tak když si dá první půldeci, určitě tu chuť dostane,“ vysvětluje před přípitkem jeden ze strávníků.

A jaká bývá během maďarských odpolední atmosféra? „Vždycky si to moc užívám, protože smyslem tohoto setkání je poznávat lidi z jiných zemí a všem ukazovat maďarskou kuchyni. Máme taky videorecepty jídel, které v klubu děláme. Dáváme to na internet a snažíme se to překládat do angličtiny. Máme radost, že lidé, kteří sem za námi přijdou, se pak snaží uvařit si to jídlo doma,“ odpovídá János Jenei.

Na dobré jídlo a další maďarské zajímavosti vás zveme v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

Tanec s lahví na hlavě
autor: mik
Spustit audio