V Ostravě začíná Festival v ulicích. Vrcholem budou vystoupení umělců z Katalánska

30. červen 2017
Dobré odpoledne

Na Černé louce, u Slezskoostravského hradu a na dalších místech v centru budou dnes i zítra koncerty, workshopy, taneční představení a různé akce pro celé rodiny. Mimořádným zážitkem budou podle organizátorů vystoupení asi 250 umělců ze španělského Katalánska.

„Celá ta velká oslava začne na Prokešově náměstí. Lidé si od 15:00 budou moci prohlédnout, co přivezli Katalánci – draky, loutky a ve foyer Nové radnice bude výstava katalánské kultury,“ říká ředitelka festivalu Petra Hradilová.

Před radnicí pak Katalánci poprvé předvedou své tradiční umění, které provozují od 18. století. Postaví lidskou věž.

„Je to dech beroucí záležitost. Když vidíte, jak se ta věž staví – až 12 metrů je vysoká a nahoru pak lezou ti nejmenší, kteří mají třeba pět nebo čtyři roky, protože jsou nejlehčí, tak skutečně přestáváte dýchat,“ popisuje Hradilová.

Během stavby jsou Katalánci podle Hradilové zvyklí jen na tichou podporu diváků. „V tu chvíli se mlčí, v tu chvíli se opravdu pouze drží palce. A ve chvíli, kdy ten nejmenší človíček vyleze na vrchol věže a zamává, že vše je hotovo, tak teprve pak se začíná tleskat,“ upozorňuje ředitelka festivalu.

Až se lidská pyramida rozloží, zapojí se do festivalového průvodu, který projde městem.

Potom začne na Černé louce a dalších místech v centru hlavní hudební program s mnoha českými i zahraničními interprety. Vystoupí třeba zpěvačka Lenny, skupina Prago Union v sobotu pak třeba Ondřej Havelka s Melody Makers.

Hradní scéna bude hlavně katalánská, a to v pátek i v sobotu večer. „Bude se tam tančit a zpívat, vařit rum,“ doplňuje Hradilová.

Ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová, jejíž tým připravuje i tento festival, odhaduje, že přijdou desítky tisíc lidí. Loni jich bylo kolem 30 tisíc.

„Je to jedna z největších městských akcí v této zemi, s mnoha scénami, se zahraničními kapelami. A stal se už tak obrovský, vlastně je dnes už tak velký, jako byly Colours při svém čtvrtém ročníku. Také proto jsme ten termín odsadili,“ říká Holušová.

Vrcholem festivalu bude katalánská show s ohňovými draky.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio