V Ostravě začíná Měsíc autorského čtení. Letos jsou hlavními hosty gruzínští literáti

3. červenec 2017
Dobré odpoledne

Ostravané mají mimořádnou příležitost seznámit se s gruzínskou literaturou. Gruzínci jsou totiž hlavními hosty právě začínajícího Měsíce autorského čtení.

V domácí části večerů se představí literáti z Česka, ale i ze Slovenska, Polska a Ukrajiny. Červencový festival čtení startuje také v Brně, Košicích, Vratislavi a Lvově.

„Gruzie je v dnešní době cool a trendy, často se tam vyráží na výlety, ale zároveň o té zemi vůbec nic nevíme,“ říká hlavní dramaturg festivalu Petr Minařík z brněnského nakladatelství Větrné mlýny.

„Z toho, co vím od lidí, kteří se gruzínskou literaturou zabývají, tak je to literatura dobrá a úspěšná a my ji tímto chceme představit,“ dodává Minařík.

Prvním hostem z Gruzie je Datho Turašvili. Proslavil se románem Útěk ze Sovětského svazu neboli Džínsová generace a jeho dílo bylo přeloženo do více než deseti jazyků. Z českých autorů festival zahajuje brněnský básník Jaroslav Erik Fryč.

V dalších dnech bude číst například dramatik Tomáš Vůjtek nebo básník a spisovatel Vít Kremlička. „Přijedou i velká a uznávaná jména. Takovou paměť literatury tvoří třeba Ivan Klíma. Já osobně se těším na dvojvečer Petera Repky a Ivana Štrpky. Myslím, že letos je to pěkně namíchané,“ říká básník a učitel Jakub Chrobák.

Jakub Chrobák se podílí na produkci festivalu a bude některé večery uvádět. Dalšími moderátory jsou třeba Ivan Motýl, Petr Hruška nebo hostitel ostravské části festivalu Přemysl Bureš.

„Já jsem především rád, že už podruhé se tento festival koná u nás v klubu Les. Má velký potenciál, i když se koná v těch parných dnech léta. Jenom mě trochu mrzí, že v Ostravě je festival trochu osiřelejší, že by mohlo přijít více lidí,“ posteskl si Bureš.

Organizátoři vydali speciálně k festivalu učebnici gruzínštiny. Diváci si ji mohou na místě koupit a hned se začít učit hostům z Gruzie lépe porozumět.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio