V ostravské zoologické zahradě to žije i v zimě

30. leden 2015
Dobré odpoledne

I přesto, že teploty nevystupují nad nulu a všude leží sníh, můžete v těchto dnech ve venkovních výbězích ostravské zoo vidět tropická či subtropická zvířata. Na sněhu se prohánějí třeba zebry, přímorožci nebo antilopy.

Venkovní pobyt teplomilných druhů je samozřejmě omezen na mnohem kratší dobu než v létě. Pokud neklesají teploty výrazně pod bod mrazu (do asi -10 °C), užívají si například afričtí kopytníci venčení mezi 11. a 12. hodinou.

„Ve stejnou dobu a rovněž v závislosti na aktuální teplotě pobývá venku i sloní stádo. Od deseti do asi dvanácti hodin se venčí i levharti cejlonští a lvi indičtí. Podle libosti může ven chodit i většina obyvatel pavilonu primátů,“ popisuje mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Vidět tam ale můžete řadu druhů, které si zimu užívají mnohem více než vysoké letní teploty. Patří k nim například pandy, tygři, rysi, manuli, jeleni, velbloudi, kachny, jeřábi, supi, orli a další druhy. Většina z nich přečkává toto chladné období díky husté zimní srsti nebo porostu peří bez problémů ve venkovních výbězích a voliérách bez vyhřívaných ubikací.

„Boří tak představy mnoha lidí, že během zimy nejsou zvířata v zoo vidět, protože jsou schovaná někde v teple. Přitom některé druhy kachen se v mrazu zdržují i ve vodě. V Čínské zahradě jsou to např. morčáci bílí nebo kachničky mandarínské,“ upřesňuje mluvčí.

Kromě zvířat chovaných v zoo si mohou návštěvníci užít také pozorování volně žijících ptáků, kteří na zimu neodlétají do teplých krajů a za potravou často přilétají ke krmítkům umístěným v areálu. Všechna krmítka jsou podél hlavní návštěvnické trasy, dobře viditelná a dostupná.

Přímorožec beisa

„Lidé mohou vidět zejména různé druhy sýkor, kosa černého, brhlíka lesního, strakapouda velkého, hýla obecného a další. Návštěvníci mají možnost při své návštěvě zoo volně žijícím ptačím obyvatelům sami přilepšit. Vhodné ptačí krmení si mohou zdarma vyzvednout u vstupu do zoo,“ dodává Kalousková.

V lednu je ostravská zoologická zahrada otevřena od 09:00 do 16:00, v únoru pak od 09:00 do 17:00. Zoo pak přes zimu nabízí levnější vstupné. Dospělí zaplatí 80,- Kč, děti od 3 do 15 let, studenti, senioři či držitelé průkazů ZTP a ZTP/P starší 15 let pak 50,- Kč.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.