V ostravském Domě začíná výstava české moderny V novém světě

27. září 2016
Dobré odpoledne

Čapek, Filla, Špála, Toyen nebo Štyrský. Tato a další velká jména českého výtvarného umění ozdobila v těchto dnech výstavní sály ostravského Domu umění. Právě dnes se tam totiž slavnostně otevírá nejočekávanější expozice letošní sezóny. Jmenuje se V novém světě a jde o závěrečný díl cyklu mapující českou modernu. Tentokrát se zaměřuje na období mezi lety 1917-1927.

„Jsme v sále Nadvědomé světy, představí divákům ta nejslavnější jména české moderny Toyen, je tady Jindřich Štýrský, František Foltýn a je tady Josef Šíma,“ ukazuje jeden z devíti oddílů nové výstavy kurátor Jan Kudrna.

Na zdech tady visí asi 20 obrazů. Co dílo, to umělecký skvost v hodnotě milionů korun. „Tím, že se pohybujeme v období mezi lety 1917-1927, máme to štěstí, že koncept zahrnuje to nejlepší, co tito autoři vůbec vytvořili. Takže velká koncentrace nejen velkých jmen, ale vysoce kvalitních obrazů,“ dodává Kudrna.

A podobné to je i v dalších sálech Domu umění. Výstava V novém světě totiž zahrnuje přes 200 děl od víc než 50 autorů. Kromě obrazů jsou zde také sochy, fotografie nebo dobové časopisy. Pochází jak z galerií, tak i od soukromých sběratelů.

„Vlastně se podařilo shromáždit díla, která se samozřejmě jistým způsobem dotýkají vzniku republiky zejména atmosféry po konci první světové války jakožto velkém šoku. A to mělo vliv i na projev té výtvarné vizuální kultury,“ říká ředitel galerie Jiří Jůza.

Podle něj tak právě v této době začíná do českého umění pronikat více sociálních témat i národních myšlenek a rozvíjí se také nové umělecké směry, jako je avantgarda.

„Ačkoliv je období krátké, tak se mnoho dělo. V rámci výtvarného umění vznikají nové skupiny a stane se spousta událostí, proto to období je tak zajímavé, ačkoliv zevrubným způsobem ho nikdo doposud jakoby nezpracoval,“ dodává Jůza.

Napravit to má právě výstava V novém světě aneb Podmínky modernity, kterou časem doplní i obsáhlá publikace. Na obou se rovným dílem podílí Dům umění a pražská Národní galerie. Díla takových velikánů, jako byl Zrzavý, Čapek, Filla nebo Špála, můžete v krajské metropoli vidět až do 8. ledna.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio