V příborském muzeu vyrobili košili z kopřiv

14. duben 2017

Dotknout se kopřivy není pro většinu lidí určitě nic příjemného. Přesto se právě z této obyčejné rostliny dá vyrobit pevná a odolná látka, která byla v minulosti celkem dost rozšířená. Pracovníci příborského muzea se pokusili tuto tkaninu vyrobit. Trvalo jim to dva roky a připravili z ní pěknou košili.

„Na košili není použito nic jiného, jenom kopřivové vlákno. Pracovali jsme na tom asi dva roky. My jsme se vlastně na výrobě té košile učili staré rukodělné technologie zpracování kopřivového vlákna, ze kterého se vyráběly hrubé pytle, oděvní součástky, ale také třeba nádherné jemné krajky,“ říká vedoucí příborské pobočky Muzea Novojičínska a také autor výstavy o kopřivách Václav Michalička.

„Chtěli jsme zkusit udělat opravdovou košili, která se objevuje třeba v pohádkách, kdy sestra vysvobozuje zakleté bratry pomocí kopřivové košile. A také jsme chtěli dokázat, jestli to skutečně jde a jak je to náročné,“ dodává.

Kopřivové vlákno získali oloupáním stonku kopřivy dvoudomé. To pak museli rozčesat a na kolovrátku spříst.

Pracovnice muzea Petra Vidomusová tká kopřivu dvoudomou na tkalcovském stavu klasickou plátěnou vazbou

„Lidé si myslí, že je to skoro stejné jako len, že se to vlákno získá lámáním na lamačce. Ale kopřiva se musí loupat na rozdíl od toho lnu,“ popisuje pracovnice muzea Petra Vidomusová.

Výstava potrvá do konce května a do té doby si mohou dospělí a také děti sami zkusit vyrobit nějakou z kopřivových látek.

Poslechněte si celou reportáž. Najdete ji v úvodu tohoto článku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio