V Rumunsku pojmenovali pivo podle orlosupa z ostravské zoo. Jak k tomu došlo?

16. leden 2017
Dobré odpoledne

Adonis, to je mladý orlosup bradatý, kterého odchovali v ostravské zoologické zahradě. Před dvěma a půl lety jej vypustili do volné přírody. Má se čile k světu, nalétal už tisíce kilometrů a mezi těmito ohroženými ptáky je doslova celebritou. V Rumunsku podle něj totiž dokonce pojmenovali místní pivo.

Myšlenka vrátit orlosupy do Alp je stará už skoro jedno století. Člověk tohoto majestátního dravce v Alpách vyhubil na přelomu 19. a 20. století. V 70. letech začaly přípravy a v roce 1986 bylo do oblasti vypuštěno několik prvních mláďat odchovaných v lidské péči.

„Zoo Ostrava se chovu orlosupů bradatých věnuje od roku 2000 a do mezinárodního repatriačního projektu je aktivně zapojena od roku 2009, kdy poskytla pro vypuštění do volné přírody první mládě, které odchoval jeden ze dvou párů,“ říká v rozhovoru mluvčí ostravské zahrady Šárka Nováková.

Čtěte také

Od té doby se v ostravské zoo úspěšně vylíhlo a do volné přírody bylo vypuštěno již 12 mláďat a jedno ostravským párem adoptované mládě. Mláďata putovala do národních parků ve Francii, Švýcarsku, Itálii a Rakousku. Dvě byla vypuštěna v rámci repatriačního projektu ve španělské Andalusii.

Orlosup

V Ostravě se projektu věnuje zooložka Adéla Obračajová. Ta se také zúčastnila mezinárodní konference, na které si zoologové vyměňují zkušenosti a nejnovější poznatky. Koná se v Rakousku v podhůří alpského Národního parku Vysoké Taury.

„Vypuštěná mláďata jsou sledována a výsledky tohoto monitoringu jsou každoročně prezentovány právě na odborné konferenci. Díky tomu známe další osud vypuštěných orlosupů,“ dodává mluvčí ostravské zoo.

Cheers for Adonis!

Navíc mladí orlosupi ve dvou až třech letech často opouštějí domovskou vypouštěcí lokalitu a podnikají průzkumné zálety mnohdy i na velké vzdálenosti.

„V letošním roce tak pozornost terénních pracovníků upoutal například ostravský samec Adonis, který byl vypuštěn v oblasti Grands Causses v jižním Centrálním masivu ve Francii v roce 2014. Po svém loňském výletu do severního Německa se letos rozhodl zaletět až do Běloruska, Ukrajiny, Rumunska a několik týdnů se zdržel dokonce i ve Vysokých Tatrách na Slovensku,“ upozorňuje Šárka Nováková.

V Rumunsku byli z tohoto jedince tak nadšeni, že po něm dokonce pojmenovali jedno místní pivo (mapa letu Adonise a další podrobnosti i k pivu – čtěte zde).

autoři: tif , Romana Kubicová
Spustit audio