V sedle starého velocipédu

29. květen 2014

Až uprostřed křižovatky potkáte staromódně vystrojeného pána na vysokém kole, nedivte se a buďte za volantem opatrní. Takové odvážné jízdy absolvují členové Klubu českých velocipedistů z Hrabové. Ctí stařičké stroje z dob pradědečků a nebojí se ani na rušné silnice.

Tihle cyklisti jsou jako ze starého katalogu. Místo helmy nosí čepice s kšiltem a raději než moderní cyklistické neoprény oblečou podkolenky a kalhoty zvané pumpky. Ostatně právě taková výstroj se hodí ke starým velocipedům, které s oblibou čas od času sedlají.

Klub českých velocipedistů z Ostravy-Hrabové se pod oficiální hlavičkou schází teprve od loňska, ale nadšení pro historickou cyklistiku v nich zraje už dlouhá léta. Pro kola po pradědečcích šplhají na zaprášené půdy a pak rozvrzané stroje šperkují s příkladnou láskou sběratelů a sportovních fandů.

Cyklista v sedle starého velocipédu získává opravdu velký nadhled. Musí ale také přijmout fakt, že stroj nemá moderní převody nebo odlehčený rám a že vyšlapat kopce je skutečně nefalšovaná dřina.

O šlapacích pokladech jsme si povídali s Františkem Janšou a Jiřím Axmannem. Rozhovory a reportáž si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio