V Třinci se snaží pobavit o prázdninách i děti, které zůstaly ve městě

18. červenec 2017

Co s dětmi o prázdninách, když jsou rodiče v práci a nemá je kdo hlídat? V Třinci se mohou školáci zapojit do celoměstské prázdninové hry. Na každý pracovní den tam radnice spolu s desítkami organizací připravuje pro děti nějaký program. Všechny prázdninové akce jsou přitom zdarma, stačí se jen zaregistrovat.

Osmiletá Laura v růžové sukni sedí u stolu a vyplňuje spolu s kamarádkou křížovku. Říká, že ji to tady baví a že sem bude chodit každý den.

Naplánovaný program museli organizátoři kvůli počasí pozměnit, naštěstí už ale pršet přestává a děti se mohou rozběhnout ven.

„Jak děti odevzdají správně vyhotovený kvíz, dostanou golfové hole a jedou po těch dvanácti jamkách. Když je všechny udělají a hole vrátí, mohou jít na lanáček. To je fantastická věc, ale teď je tam mokro. Ovšem dětem nevadí ani déšť,“ říká Romana Ševečková z třinecké radnice.

Akci s názvem Prázdniny v Třinci organizuje město už potřinácté, vždy je o ni velký zájem. „Průměrně máme 120 dětí na akci. Dnešní déšť to trochu snížil – na asi sedmdesát. Je to alternativa k táborům, příměstským táborům. My tady dáváme dětem šanci hrát si od deváté do dvanácté hodiny. A je to zdarma,“ dodává Ševčíková.

Vymyslet dětem program na celé prázdniny, zvlášť když jsou ještě malé, není vůbec jednoduché. „Je to super akce pro děti. My jsme tady už druhým rokem, chodili jsme i loni. Aspoň se zabaví, když už nemáme tu možnost někam jet,“ říká jedna z maminek, která s dětmi na Prázdniny v Třinci dorazila.

Na programu pro děti se podílí 30 třineckých organizací a spolků a je opravdu pestrý. V příštích dnes na děti čeká pěvecký koutek nebo prohlídka kostela. Budou malovat trička a vyrábět masky a dokonce týdne zvládnou ještě lekce bruslení nebo zvířecí karneval.

autor: iha
Spustit audio