Ve Frýdku-Místku ožívá Landsbergerův park

13. srpen 2015

Kdysi soukromý park se v 60. letech minulého století proměnil v ZOO park, kam generace dnešních prarodičů vodila své děti, aby se proběhly mezi vzrostlými stromy a viděly lamu nebo třeba dinga. Místo, které v posledních letech chátralo, zase ožívá.

Bývalo to oblíbené místo pro rodinné nedělní procházky. Hned pod zámeckým kopcem ve Frýdku si děti mohly prohlédnout medvěda, psa dinga či plivající lamu. A třeba se i povozit na loďkách v jezírku.

Od konce 70. let minulého století však bývalý Landsbergerův park chátral. ZOO koutek byl zrušen a veřejnosti byl vstup do areálu zakázán. Mladá generace tak zná toto tajemné místo už jen obehnané neprostupným plotem.

Několika nadšencům však bylo líto, že park chátrá a neslouží ke svému původnímu účelu. Proto se dali dohromady, svolali brigádníky a začali park udržovat. Čas od času také jeho brány otevřou pro zájemce.

Povídání s nadšenci z Faunaparku Frýdek-Místek i s pamětníky poslouchejte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.