Ve stopách tradic paličkované osoblažské krajky

25. květen 2016

Paličkování je z krajkářských technik nejhezčí, nejzajímavější a technicky nejsložitější. Je to řemeslo velmi staré, pracné a jedinečné, a jeho počátky jsou zahaleny tajemstvím. Jisté však je, že v historii měly paličkované krajky cenu zlata.

Na Osoblažsko se dostalo paličkování v 17. století prostřednictvím kupce Simona Daumeho z Krušných hor. Produkty domácí výroby se nejvíce prodávaly do Brna, polské Vratislavi a pašovaly se i do Německa.

Skupinka nadšenců z Hrozové a Slezských Rudoltic chtěla v roce 2004 tuto tradiční výrobu znovu obnovit, a tak zahájila dobrodružné pátrání. Jeho výsledkem je mimo jiné výstava na zámku ve Slezských Rudolticích.

Začátky paličkování jsou zahaleny tajemstvím a vypráví se o nich mnoho bájí. Jisté však je, že je to řemeslo velmi staré, pracné a jedinečné. Této původně domácí výrobě se v Osoblaze dostalo odborného vedení, když tam v roce 1905 vznikla Škola paličkování.

Znovuobnovené této tradice zasvětili v posledních letech mnoho času a energie ženy ze sdružení Královský stolec. V některých obcích zorganizovaly kurzy paličkování spojené s přednáškami o historii této a teď se také podílejí na výstavě v prostorách rudoltického zámku.

Ve stopách pátrání po tradicích osoblažské krajky a výjimečného umu trpělivých žen se vydáme na výstavu v zámku ve Slezských Rudolticích na Osoblažsku. Poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

Místo múz a umění. To je zámek Slezské Rudoltice
autor: dam
Spustit audio