Vedení Muzea Beskyd zatím tají, co uloží do báně frýdeckého zámku

27. září 2016

Okolím frýdeckého zámku se nese zvuk vrtaček a klepajících kladiv. Dělníci tam totiž opravují věž. Práce za zhruba 5 milionů korun ale nijak neomezují návštěvníky. I nadále mohou procházet celým zámkem. Dělníci opravují fasádu věže a také střechu, kterou napadl dřevokazný hmyz.

„Fasáda byla ve špatném stavu, především trámoví věžní báně. Bylo tam napadení dřevokaznými houbami, hmyzem, trouchnivění, hniloba,“ říká ředitel Muzea Beskyd Stanislav Hrabovský.

V tuto chvíli už je střecha zcela nová. „Zůstaly tam jenom některé barokní trámy – tedy docela stará záležitost, které byly uznány, že mají svoji konstrukční pevnost. Bude se dávat měděná krytina a tady ta fasáda se bude ještě řešit barevně,“ dodává Hrabovský.

Báň je momentálně snesena dolů a je uložena na společensko-vědním úseku. Při jejím otevření byly nalezeny novodobější mince a tiskoviny. „To, co do báně vložíme, je překvapení. Ale určitě to budeme lidem sdělovat,“ ujišťuje ředitel muzea.

Hrad na ostrohu

Původně to byl strážní hrad. Stojí na pískovcovém ostrohu nad železniční tratí. „Tady, kde stojíme, byl vodní příkop. Tyto budovy v době existence hradu ještě nebyly. Dostavěny a spojeny v jeden celek byly až později,“ připomíná Hrabovský.

Opravami teď prochází jen část zámku. Následovat bude revitalizace expozice a bude se řešit vnitřní část fasády. Počítá se také s výměnou dlažby prvního nádvoří, protože je z nevhodného materiálu a je poznamenaná působením času.

„Je to godulský pískovec, který má odlučnost vrstevnatou, a jakmile namrzá, dostane se do něj voda, takže působí to, co vidíte, ty prohlubně. Bude to vyměněno opět za pískovec, protože referenti památkové péče trvají na tom, že tady musí být pískovec, ale bude jinak řezaný, bude mít jiné fyzikální vlastnosti a měl by vydržet podstatně déle,“ dodává šéf Muzea Beskyd.

Expozice stále v provozu

Přes probíhající opravy je ale Frýdecký zámek stále v provozu. Přesvědčila se o tom i skupinka žen, kterou jsme potkali během natáčení reportáže.

„Uvnitř se nepracuje, tam není žádný problém. Navštívily jsme vnitřní prostory, kde jsou různé pokoje, ložnice, jídelna. Perfektně vybavené, krásný nábytek. Byly jsme také v kapli,“ říká paní Marcela, která skupinku představila jako členky karvinského klubu onkologických pacientů.

Opravy věže Frýdeckého zámku by měly skončit zhruba v listopadu.

autor: iha
Spustit audio