VIDEO: Stovky lidí přilákaly jízdy mimořádným vlakem po industriální krajině Ostravska a Karvinska

20. únor 2017

Na 600 lidí se o víkendu svezlo dvěma mimořádnými vlaky po Ostravsko-karvinském revíru. Trasa vedla kolem bývalých i současných dolů a hald z Ostravy přes Rychvald, Orlovou, Karvinou a zpět, a to po běžně nepřístupných vlečkách. Jízdy zorganizoval Slezský železniční spolek a Železniční muzeum moravskoslezské.

Výklad průvodců ve vagónu číslo jedna doplňuje zasvěcený cestující předseda ostravského klubu železničních modelářů Jan Štefek, který se podílel na přípravách této akce.

„Jedeme po bývalé košicko-bohumínské dráze, která fungovala do roku 1963 běžnému provozu, až poté byla dobudována přeložka a doprava byla odkloněna přes Bohumíně a Těšínsko,“ vysvětluje.

Minuli jsme kouřící heřmanickou haldu a projíždíme kolem rychvaldských rybníků. Ty jsou také z části výsledkem rekultivace zdejší krajiny. A přes Orlovou se dostáváme do Karviné.

„Momentálně projíždíme dolem Darkov... Naskýtají se mnohé zajímavé pohledy na důl včetně kolejového zázemí. Pohybujeme s po vlečkách společnosti AWT,“ komentuje jízdu Jan Štefek a míříme dál k dolu ČSM.

Antonín Pantla, který se nedávno přestěhoval do Ostravy z jižní Moravy, je stavem těchto končin překvapený. „Je to pro mě nepochopitelné, jak si někdo může tak nenávratně zničit krajinu. U nás je nejhorší, co můžete zažít, novomlýnská nádrž,“ říká.

Z Karviné se vracíme do Orlové, kde si lidé mohou na chvíli vystoupit. „Teď se nacházíme v blízkosti Jámy Žofie, pojedme přímo starou báňskou dráhou zpět na střed,“ dodává Vojtěch Herman.

Zájem o jízdu po báňském revíru byl mnohem vyšší než počet míst. Organizátoři slibují, že podobou projížďku připraví v dubnu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio