VIDEO: Vítejte v ráji lemurů v Zoo Ostrava

3. červenec 2016

Ostravská zoologická zahrada chová celkem devět druhů madagaskarských lemurů. Hned čtyři druhy najednou mohou návštěvníci vidět v jedné expozici nazvané Ráj lemurů. A nejen to, mohou do jejich ráje přímo vstoupit a setkat se s těmito zvířaty bez jakékoli bariéry.

Expozice Ráj lemurů je součástí chovatelsko-expozičního komplexu Pevninské ostrovy nedaleko Pavilonu evoluce. Je tvořena dvěma ostrovy, které obývá desetičlenná skupina čtyř druhů lemurů: šest jedinců lemurů kata, dva jedinci lemura červenobřichého a po jednom lemur běločelý a lemur tmavý.

„Na ostrovech jsou vytápěné boudičky, takže lemuři budou moci na ostrovech pobývat od dubna až do října, než se přestěhují na zimoviště do chovatelského zázemí. Až půl roku si tak užijí prostorné ostrovy, kde mají možnost hledat potravu, ale také udržovat svou kondici,“ říká mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Na ostrově je totiž několik vzrostlých stromů, po kterých se lemuři rádi a obratně pohybují. Mezi stromy jsou navíc napnutá lana, která lemuři také často využívají.

„Čtyřikrát denně ošetřovatelé lemurům rozhazují po ostrově potravu. Dvě krmení probíhají v průběhu hodiny, kdy mají i návštěvníci možnost vstoupit mezi lemury a těšit se z pohledu na vzácné poloopice z bezprostřední blízkosti,“ zve na prohlídku mluvčí zahrady.

Expozice je pro návštěvníky otevřená každý den od 15 do 16 hodin, ovšem pouze za pěkného počasí, přičemž krmení doprovázená komentářem ošetřovatele probíhají v 15:00 a v 15:30. S provozem expozice v době otevření pro návštěvníky pomáhají pracovníkům zoo i dobrovolníci a skupina ostravských skautů.

autoři: tif , Romana Kubicová
Spustit audio