Víte, jak a čím se hraje na břidlofon? Na návštěvě v Muzeu břidlice

22. duben 2015

Jak vypadá břidlofon a čím byste na něj asi zahráli? Odpověď najdete v novém Muzeu břidlice v Budišově nad Budišovkou.

Muzeum prošlo velkou proměnou a po rekonstrukci otevřelo pět nových expozic. Najdete tam důlní vozík vylovený ze zatopeného břidlicového lomu, unikátní břidlofon a taky vše, co souviselo s těžbou břidlice.

Mezi největší atrakce patří interaktivní muzejní zahrada. Břidlici si tam osaháte, bude vám křupat pod nohama a můžete na ni dokonce hrát.

„Zahradní expozice se zabývá základními tématy spojenými s dobýváním břidlice, rekultivací krajiny a podobně. Máme tady botaniku hald – těžba kdysi dávno skončila a postupně to tam zarůstá mechem, břízami a objevují se tam velice zajímavé rostliny,“ říká Lumír Moučka, autor nové expozice v Muzeu břidlice.

Také muzejní ‚halda‘ se zazelená. Přijde tam totiž kolem 500 rostlin a nějaké stromky.

Za zmínku určitě stojí netopýří štola. Vedou do ní koleje a je dostatečně vysoká, takže nemusíte mít strach o svou hlavu. „Netopýři jsou nasvícení autentickými karbidovými lampami, které jsou zde samozřejmě na elektřinu,“ dodává s úsměvem Lumír Moučka.

Xylofon z břidlice

Jak a čím se hraje na břidlofon

Tento unikátní hudební nástroj najdete také v interaktivní zahradě. Je asi dva metry dlouhý a hraje se na něj speciální dřevěnou palicí.

„Břidlofon je v podstatě tak trochu napodobenina xylofonu. Hraje se dřevěnou paličkou, což byla palička, kterou se štípala břidlice,“ vysvětluje pan Moučka a vzápětí zahraje ‚Ovčáky čtveráky‘.

Jak takové hraní zní? I to uslyšíte v audio záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz na audio v úvodu článku). 

V muzeu po rekonstrukci najdete řadu novinek – třeba díky spolupráci s Vysokou školou báňskou v Ostravě má půjčené cenné fosilie. Prezentuje taky nejrůznější druhy břidlice z okolních dolů a lomů.

V muzeu se rovněž dozvíte informace o rozšířeném okruhu břidlicových stezek nazvaném Krajina břidlice a další tipy na výlety do okolí. Velké slavnostní odhalení pěti nových expozic plánuje muzeum na 9. května.

Spustit audio