Víte, jak se nahazuje vodní mlýn? V Bartošovicích na to potřebují 70 metrů řemenů

19. červen 2017

V Bartošovicích vám sice mouku už nepomelou, ale klapáním vodního mlýna se po dlouhých letech můžete opět potěšit. My vás tam zavedeme a pokusíme se rozpohybovat 70 metrů kožených řemenů.

Tolik metrů má mechanismus vodního mlýna v Bartošovicích na Novojičínsku. Stojí tam už více než 4 století. Mlýn byl poničen požárem, dlouhodobým chátráním a také povodní v roce 1997. Přesto jej Vladan Mácha s rodinou trpělivě opravuje už 20 let. A dnes mlýn k radosti rodiny Máchů i turistů už opět klape.

A jak se tedy takový mlýn nahazuje? „Nahazuji řemen na kamenné složení. Je to takový zvláštní převod do pravého úhlu přes napínací rolny. Mám ho ale odstavený, protože ho šetřím. Je to totiž jeden z nejstarších strojů. Je tam taková krásná řehtačka a podle toho se pozná, že ten mlýn klape,“ vysvětluje majitel mlýna Vladan Mácha.

Běžný návštěvník už nahazování mlýna neuvidí. Právě kvůli unikátnosti stroje a snaze majitele ho co nejdéle udržet funkčním. „Návštěvníkům ale ukazuji, jak ty stroje běží v demonstračním chodu a vysvětluji jim vlastně veškeré mlecí pochody a technologii mletí mouky,“ dodává mlynář.

Ve strojovně mlýna je už moderní rozvaděč. „Nebudu nahazovat Francisovu turbínu tak, aby vyráběla i proud. Jednak je málo vody a na to demonstrační rozpohybování stačí vyloženě, aby ta voda prosakovala tou turbínou. To stačí na to rozpohybovat mlýn,“ dodává Vladan Mácha.

Více se o chodu bartošovického mlýna dovíte v záznamu rozhovoru s mlynářem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku. Uslyšíte také autentické zvuky mlýna.

Spustit audio