Víte, kde ve Frýdku-Místku uvidíte ďáblíka? Tam, kde vydru

15. květen 2015

Ani mnozí místní většinou netuší, že má Frýdek-Místek močál, který je přírodní rezervací. Novodvorský močál je skrytá perla poblíž řeky Morávky, kde žije vydra říční a vykvétá ďáblík bahenní.

Tříhektarové území tvoří mokřadní louky, lesní porost, potok a tůně. Díky jeho ochraně tak je toto na první pohled tiché a nenápadné místo domovem celé řady chráněných druhů rostlin i živočichů.

„Močál je lokalita, kde nám to opravdu čvachtá pod nohama a měla by tam být celoročně stojatá voda. U mokřadu to tak zaručené není,“ vysvětluje krajinářka Iva Páleníková, jaký je rozdíl mezi močálem a mokřadem. „Ale protože to je jenom teorie, tak možná i dnes uvidíme, že jsme spíše v mokřadu, protože je velmi suché jaro.“

Sezónu od sezóny se tedy situace může lišit. Ovšem pokud bychom na místě stáli před takovými sto lety, byli bychom na břehu rybníka.

„Rybníky jsou zde historicky doloženy a po jednom z nich nám zde zůstal val, který určitě sloužil jako hráz,“ dodává krajinářka.

Čím víc mokro, tím ‚spokojenější‘ ďáblík

Močál je součástí původně široké říční nivy Morávky. Dnes rezervaci tvoří mokřadní louky, lesní porost, menší vodní tok a tůně. Pro lesní porost je typická olše lepkavá, dub letní nebo jasan a bříza.

„Takovou erbovní rostlinou je ďáblík bahenní. Je to rostlinka z čeledi těch kal, které můžeme koupit v květinářství, a je to rostlinka, která se drží v mokřadních částech potůčku a pod terasou lesa. Tam, kde je nejvíce mokro,“ upřesňuje Iva Páleníková.

V potočních tůních a v jejich blízkém okolí můžeme vidět skokana hnědého nebo kriticky ohroženého čolka horského a z dalších zajímavých živočichů potěšil v poslední době přírodovědce i výskyt vydry říční.

Novodvorský močál je přírodní rezervací od roku 2001

K Novodvorskému močálu, který si na mapě vyhlédněte ve východní okrajové části Frýdku-Místku zvané Panské Nové Dvory, jsme v magazínu Křížem krajem zamířili spolu s krajinářkou Ivou Páleníkovou. Záznam pořadu si poslechněte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: tif
Spustit audio