Vítkov na Opavsku láká návštěvníky do břidlicového imaginária

19. říjen 2015

Kolik různých zvuků se ozývalo z podzemí, když se dolovala břidlice? Jaké signály si dávali horníci se strojníkem a jak duněl důlní chodbou vozík plně naložený břidlicí?

Krajina kolem Vítkova na Opavsku je plná břidlicových hald, opuštěných štol, lomů a dolů. Po staletí se tu totiž těžila břidlice. O tom se návštěvník dozví na naučné stezce a taky ve vítkovském imagináriu. Speciální, iluzemi dotvořenou expozici najdete v lokalitě zvané Mokřinky v místní části Zálužné.

„Dalo by se říct, že to imaginárium je miniexpozice, ve které představujeme dobývání břidlice v místní lokalitě v Zálužné a v Mokřinkách celým průletem její historie,“ říká Lumír Moučka, autor projektu. „Břidlice se v České republice dobývala na několika místech, ale ta největší těžba je právě tady. Místní břidlice je krásná, tmavě šedá až černá, zvonivá, střešní,“ dodává.

„Že ta břidlice je opravdu kvalitní, že na těch střechách vydrží staletí, o tom vlastně vypovídají mnohé významné stavby v celé České republice. My si velmi považujeme toho, že když přijedeme za kulturou nebo na výlet do Prahy, tak s pýchou se obracíme ke střeše Národního divadla,“ připomíná Daniela Olbertová z Městského úřadu Vítkov.

V září roku 2010 se definitivně zastavila těžba na dole Lhotka a tím skončila těžba břidlice v celé oblasti Nízkého Jeseníku. Po místech, která byla po staletí spojena s jejím dobýváním, provádí návštěvníky naučná stezka Dědictví břidlice a už druhým rokem imaginárium.

Pokud jste krajinou břidlicových lomů a hald ještě nikdy neprocházeli, pozveme vás na její návštěvu právě prostřednictvím vítkovského imaginária, kde jsme natáčeli náš magazín Křížem krajem. Záznam pořadu je k poslechu v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio