Voda, sprchy, WC, bufety... Na co všechno se zaměřují hygienici při kontrolách koupališť?

16. srpen 2017
Dobré odpoledne

Svědění, vyrážky či dokonce nevolnosti. I takovéto nechtěné stavy můžete zažít po návštěvě veřejného bazénu. Aby se tak nestalo, kontrolují pravidelně pracovníci hygienických stanic kvalitu vody. Na co se zaměřují? Ptali jsme se frýdecko-místeckého hygienika Jana Kresty.

Pokud se namočíte do nějaké přehrady, víte, že vám hrozí podráždění pokožky od sinic, případně nějaká jiná nákaza. Co ale hrozí na koupališti, které se pravidelně chloruje?

„Jsou to rizika spojená právě s úpravou vody. Voda může být přechlorovaná kvůli nějaké technologické poruše na zařízení. Kvalita vody je také úzce spojena s návštěvností koupaliště a teplotami vzduchu,“ říká hygienik.

Čím exponovanější koupaliště a lepší počasí, tím pravděpodobnější je větší znečištění. Ale na to všechno musí provozovatel koupaliště reagovat a vodu upravit o jakosti, která je ke koupání vhodná.

Své bazény má také spousta hotelů a také jich se opatření a kontroly týkají. „Samozřejmě i tato zařízení jsou celoročně sledována. To, že jde o zařízení jen pro ubytované hosty, neznamená, že by tam platila jiná pravidla. I tam musí být zajištěna jakost vody jako na jakémkoliv jiném koupališti,“ dodává hygienik.

Pokud už hygienici vyrazí do terénu na kontrolu, nezaměří se pouze na kvalitu vody. „Musíme zkontrolovat i provozní hygienu, to znamená zázemí koupaliště, převlékací kabiny, sprchy a na to navazující stravovací provozy a podobně. Kontrola je opravdu pečlivá a zaměřuje se na všechno,“ ujišťuje Jan Kresta.

Pokud se někomu na koupališti něco nebude zdát, může to hygienikům nahlásit. „Samozřejmě pokud by měl nějaké větší zdravotní problémy, měl by okamžitě kontaktovat lékaře. Pokud to bylo opravdu způsobeno tím koupáním a špatnou jakostí vody, tak samozřejmě informovat pracovníky Krajské hygienické stanice, aby došlo k nápravě,“ uzavírá hygienik.

autoři: tif , Romana Kubicová
Spustit audio