Vojenský srub v Milostovicích bude mít nové lákadlo pro návštěvníky

27. duben 2015

V roce 1938 byla československá armáda připravena bránit svou vlast. Už po tři roky budovala při hranicích vojenská opevnění. Jejich sílu si naplno můžete uvědomit, pokud navštívíte Milostovice na Opavsku.

Právě tam totiž dohlédnete celou řadu vojenských srubů, mimořádně zachovalých. Tří těžkých a dvou lehkých. Stojí v poli, takže od jednoho k druhému máte krásný výhled.

My se vydáme do toho s technickým názvem OP-S 25 ‚U Trigonometru‘. Už několik let jej opravují a stále vylepšují nadšenci z Klubu vojenské historie Opava. Nejnověji se jim například podařilo z Německa sehnat dva zachovalé škodovácké kanóny, které tvořily výbavu těchto bunkrů.

V zimě se tam zahřejete, v létě ochladíte. I když je v milostovickém bunkru stálá teplota, je tam i vlhko a veškeré vybavení musí být upraveno tak, aby neplesnivělo a nerezavělo.

Pokud vás téma zajímá, poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Dozvíte se třeba, jaké jsou radosti či strasti renovace vojenské výbavy, nebo jak vojáci v bunkru řešili hygienu.

Bunkr v Milostovicích na Opavsku
Spustit audio