Vojenští nadšenci budují v Chuchelné unikátní muzeum. Přiblíží i nouzové podmínky při náletu

28. březen 2018

Budova, kde v Chuchelné sídlil ještě donedávna obecní úřad, se mění ve vojenské muzeum. Nadšenci z vojenského klubu ve svém volném čase pilně budují nové expozice tak, aby v květnu muzeum oficiálně otevřeli.

Druhá světová válka je pro některé lidi stále bolestnou událostí. Pro jiné už jen mlhavou historií. Pro spolek nadšenců z klubu vojenské historie International Reenacting Group K.M.B. z Chuchelné je to období, ve kterém za monstrózními koly krvavé historie vidí nejen události, které změnily svět, ale také osudy běžných lidí, drobnosti, kterými žili, předměty, kterých se dotýkali. A to vše už léta shromažďují. Teď dozrál čas, aby je ukázali ostatním.

Muzeum Chuchelná s expozicí druhé světové války vzniká v budově, kde sídlil obecní úřad. Kdo by čekal jednu, dvě místnosti zaplněné vitrínami, bude velmi překvapen. Při prohlídce se totiž dostane od sklepa až po střechu. Každá místnost představuje jinou podobu války. Jiné období, jiné starosti i vítězství.

Většina expozic má podobu dioramat, tedy trojrozměrných modelů věrně napodobujících skutečnost. A tak se na chvíli můžete stát strážcem hranic z roku 1938, vojákem v okopu z doby Ostravsko-opavské operace anebo se vžít do pocitů lidí, kteří se vrací do rozbombardovaného domu.

Milovníky vojenské techniky potěší černé nablýskané motocykly a hlavně obrněný německý transportér z roku 1942. Tedy jeho věrná replika, na které chuchelenští milovníci vojenské historie pracovali čtyři roky.

Ačkoli muzeum částečně funguje a na objednávku provází školy i další zájemce, slavnostní otevření by mělo proběhnout v sobotu 26. května 2018. To už budou hotovy všechny expozice, na kterých se momentálně pilně pracuje. Stavební ruch se ozývá i ze sklepa. Odvážní návštěvníci se tam budou moci zavřít a na vlastní kůži zažít pocity člověka v nouzových podmínkách při náletu.

Více informací o muzeu a dalších akcích, které zdejší vojenský klub pořádá, najdete na webové stránce.

Spustit audio