Všední život a práci řádových sester přibližuje malé muzeum v Jablunkově

7. duben 2016

Život jeptišek je stále pro mnohé lidi opředen tajemstvím. Seznámíte-li se s ním blíže, poznáte, že jejich všední starosti a činnosti se zas až tak neliší od našich. Přesvědčit se o tom můžete třeba i v malém muzeu, které si zřídily sestry Alžbětinky v Jablunkově v jedné z nepoužívaných budov v objektu kláštera.

Nejen my, běžní lidé, řešíme někdy problém, co se starými a nepotřebnými věcmi. Stejné starosti mají i jeptišky.

Alžbětinky v Jablunkově působí už od poloviny 19. století. Nejprve ve staré budově v centru města u řeky, později v nově vybudovaném klášteře na kopci. A za celou tu dobu se jim nashromáždila spousta vyřazeného nábytku, pomůcek pro ošetřování nemocných či vybavení do kuchyně. Něco se vyhodilo, něco schovalo na půdu.

Sestrám bylo líto, že na tak krásné věci sedá prach. A tak se rozhodly, že si zřídí v objektu kláštera své vlastní muzeum. V mnohém tak dají návštěvníkovi možnost nahlédnout do každodenního života jeptišek nejen v minulosti.

Do muzea sester Alžbětinek v Jablunkově vás zveme v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Spustit audio