Vůně starých školních vzpomínek na vás zavane v Hlavnici na Opavsku

24. květen 2016

Je to už hodně stará dáma, je jí rovných 130 let, ale na svůj věk rozhodně nevypadá. Vezmeme vás do obecní školy v Hlavnici u Opavy, kde se v lavicích vystřídalo několik generací. Takže na výroční oslavě bylo na co vzpomínat.

„Tady ty fotky nejsou přímo ze školy, ale oráme na nich školní zahradu. Náš pan učitel vždycky utíkal před koněm, ať mu nešlápne na nohu,“ popisuje jeden jeden z někdejších žáků, který se našel na černobílých fotografiích.

Za těch 130 let hlavnická škola nashromáždila spoustu dnes už historických pokladů. Ředitelka školy Hana Slaninová ukazuje třeba pečlivě psané třídní knihy.

„Nevidím tam docházku. Dnes se narozdíl od této staré třídní knihy píše, kdo který den chybí a kolik hodin zameškal,“ listuje třídnicí ředitelka.

Dočtete se ale, co se tehdy dělalo. U předmětu Ruční práce se píše ukládání zeleniny, u Kreslení zase stojí podzimní práce na poli. Zřejmě tedy děti byly na poli a kreslily, co viděly.

„Je to možné, protože děti byly vedeny k práci na poli, chodily s rodiči jednotit řepu, pomáhaly při senoseči, při sběru brambor a podobně. To se tady drželo a myslím, že drží dodnes,“ dodává Hana Slaninová.

Dnešní žáci se na staré školní lavice nemohli vynadívat

No a dnešní žáci, ti se nemohli vynadívat na původní dřevěné školní lavice. Vůně starých školních vzpomínek na vás zavane v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Uslyšíte, jak může vypadat školní oslava. Zvláště když v Hlavnici slaví kulaté 130. výročí od historicky první vyučovací hodiny. Je to jedna z mnoha škol, které utváří historii celého našeho regionu. A podle ujištění obecního úřadu tady škola bude minimálně další desítky let.

autor: mrk
Spustit audio