Výběr domova pro seniory. Před podáním žádosti si ho prohlédněte

13. listopad 2015
Dobré odpoledne

S přibývajícími roky potřebuje chtě nechtě většina seniorů pomoc druhých lidí. Někteří z nich se ocitnou v situaci, kdy je nejlepším řešením domov pro seniory.

V dnešní miniporadně uslyšíte (nebo si přečtete) více o tom, jaké základní služby domovy pro seniory poskytují, kdo v nich pracuje a že nejlepší způsob, jak domov vybrat, je si jej ještě před podáním žádosti dobře prohlédnout.

Rozhovor jsme natáčeli s ředitelem Domova pro seniory Slunečnice v Ostravě Radkem Baranem.


Pane řediteli, jak by si měl zájemce svůj budoucí domov pro seniory vybírat?

Zájemcům či rodinným příslušníkům doporučujeme, aby před podáním žádosti na daný domov ten domov navštívili. Aby se tak mohli seznámit s daným prostředím a získat informace o poskytovaných službách. Ono je nejlépe, když to člověk vidí, a myslím si, že dědečkové a babičky to chtějí vidět, pokud můžou, jinak samozřejmě je navštívíme i u nich, v jejich prostředí.

Měl by podle vás senior, pokud je to možné, plánovat dlouhodoběji svou budoucnost a tím pádem i stěhování do domova?

Tady si myslím, že nemůžeme dát zcela uspokojivou odpověď. Každý z nás chce zůstat doma ve svém prostředí co nejdéle. Nemoci neplánujeme, přicházejí samy. Tady už potom musíme znát informace a tady někde nastává ten čas.


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu:nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Celý rozhovor s ředitelem Domova pro seniory Slunečnice v Ostravě Radkem Baranem si poslechněte kliknutím na odkaz v úvodu článku – ‚Poslechněte si celý rozhovor‘.

Naši sociálně-zdravotní miniporadnu uslyšíte (najdete zde) v tomto čase opět za týden, kdy ředitel ostravského Domova pro seniory Slunečnice Radek Baran pohovoří více o tom, jak by měl zájemce vyřídit žádost o pobyt v domově pro seniory a jak vlastně v takovémto zařízení vypadá každodenní život.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.