Výrazný úbytek včelstev se projevil i na cenách medu. Jak to bude se včelaři a medem dál?

20. únor 2015
Dobré odpoledne

Včelařskou populaci postihla v závěru minulého roku pohroma. Mnohá včelstva se nestačila ubránit obrovské invazi roztočů varroa destructor a zahynula. Odhaduje se, že na Ostravsku uhynulo minimálně 70 procent včelstev. Předseda základní organizace Svazu včelařů ve Slezské Ostravě Jan Rajsigl upozorňuje, že medu od moravskoslezských včelařů bude proto nedostatek.


Loni byl špatný rok pro včelaře na Ostravsku, většina včel umřela. Někomu ale ne. Jak vy jste dopadl?

Z jednadvaceti včelstev mi tři padla, sedm je pěkných. Ostatní byla hodně slabá, tak jsem je už spojoval. Až koncem dubna ale poznáme, jestli ta včelstva přežijí.

Co se vlastně stalo? Proč ta včelstva uhynula?

Z důvodu loňského počasí – velmi brzy se oteplilo, včelstva začala silně plodovat a to vyhovovalo roztoči, který se enormně namnožil. Jarní snůška byla taková slabší, ale byla. Pak byla velká pauza kvůli počasí, před lípami už včely přestávaly plodovat, přestaly chovat trubčinu a roztoči, kteří byli na trubcích, se nastěhovali na dělničí plod. Proto už nebylo dělnic a ty, co byly, už byly oslabené roztočem. Zimní generaci už neměl prakticky kdo vychovávat.

Aby to pochopil i laik, tak musíme říct, že zimní generace jsou včely, které se narodí v srpnu a v září, a přežijí do jara...

A musí být intenzivně krmené, nesmí být oslabované těmi roztoči.

Spousta včelařů někdy začátkem října našla prázdné úly. Nebyly tam ani staré, ani mladé včely, snad jen královna tam chodila sama.

To je typický úkaz varroázy. Letní včely vymřely a zimní tam nebyly.

Za chvíli je tady jaro. Co budete dělat?

Budu se snažit z těch včelstev, co mi přezimují, rozchovat nová včelstva. Nemůžeme očekávat, že bychom dostali od registrovaných včelařů nějaká nová včelstva – ti už jsou dávno vyprodaní. Musíme si pomáhat, jak se dá.


Varroáza je infekční onemocnění včel způsobené roztočem Varroa destructor, původně označovaný jako Varroa jacobsoni. Tento roztoč pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských. V Česku je rozšířen od 70. let 20. století. Napadá především plod, ale i dospělé jedince, které značně oslabuje sáním hemolymfy.
Zdroj: Wikipedie

To ale znamená, že bude hodně mladých včelstev a nebude med.

Nepočítám v tomto roce, že budu mít nějaký med. Jedno nebo dvě včelstva si nechám na medovou snůšku, ale z ostatních budu dělat oddělky.

Vždycky mne zajímalo, když včelař přijde o včelstva, je zvyklý na ten med, co bude dělat?

To mě učil už tatínek, že sedm roků je úrodných, jeden je neúrodný. Vždycky jsme si nechávali zásobu, abychom měli pro osobní spotřebu med na dva roky. Tomu medu se nic nestane a máme to ve sklepě jako rezervu pro vlastní rodinu.

A stalo se vám někdy, že by zásoby došly?

Ne, to se mi nestalo, protože, jak říkám, u mne ve sklepě musí být vždycky nejméně metrák medu v zásobě.

Včelí larvy napadené kleštíky
autor: Artur Kubica
Spustit audio