Výšlapy na Lysou horu vrátily Jánu Čupovi chuť do života

6. září 2016

Na její vrchol vylezou někteří nadšenci i pětkrát týdně. Milovníkem populární 1323 metrů vysoké Lysé hory v Beskydech je poslední čtyři roky i 64letý Ján Čupa.

Mezi turisty je nepřehlédnutelný, i v zimě totiž vrchol hory zdolává polonahý. Říká, že hora mu vrátila chuť do života poté, co odešel do důchodu a díky výstupům navíc získal skvělou kondici a spoustu příznivců.

„Dokud mě tady lidé neznali, stačily mi nahoru a dolů necelé dvě hodiny. Dnes už mám hodně známých, takže si s nimi povykládám. Nespěchám nikam, já si ten důchod užívám,“ říká na úpatí Lysé hory Ján Čupa.

Začalo to někdy před čtyřmi lety. „Měl jsem úraz na ruce a jen jsem kynul u televize. Manželka mě poslala, ať si zajdu aspoň na tu Lysou. A tak jsem se do ní zamiloval, začal jsem sem chodit častěji. Hory mi vrátily smysl života,“ vzpomíná turista.

Panu Čupovi je sice 64 let, ale v hlavě se cítí na osmnáct. Než ale začal s výstupy, prý si připadal jako devadesátník. Nic ho nebavilo. Dnes je zpátky mezi lidmi a je šťastný. A taky se mu výrazně zlepšila fyzička.

„Nejhezčí je se potkat s dobrými kamarády, popovídat si s nimi a domů přijít jako úplně šťastný člověk. Z hor by měl každý chodit s dobrou náladou a šťastný,“ uzavírá Ján Čupa.

autor: iha
Spustit audio