Výstava ilustrací zahájí dnes v Ostravě další ročník festivalu ProTibet

2. březen 2015

Nad Ostravou ode dneška symbolicky zavlaje tibetská vlajka. Po celý březen se budou totiž v krajském městě konat různé kulturní akce na podporu okupované země. Pořádá je už 14. rokem Festival ProTibet, který chce kromě pomoci představit lidem v Česku také kulturu, zvyky i zajímavé osobnosti spjaté s Tibetem.

Organizátoři už mají pro letošek všechno pečlivě připraveno. „Tady v tomto sáčku máme nachystané tibetské vlajky, které rozesíláme všem městům a radnicím, které chtějí na 10. března, v den, kdy si připomínáme okupaci Tibetu, vyvěsit tibetskou vlajku,“ říká ředitelka festivalu Jana Neboráková.

Festival neprobíhá pouze v Ostravě, ale také v dalších třiceti městech po celé České republice. V Ostravě je ale program zřejmě nejbohatší.

„Tady je festival nejstarší, probíhá už čtrnáct let, v ostatních městech je to třeba pět nebo sedm let,“ vysvětluje Petr Ďásek ze sdružení MOST, které festival pořádá.

Jedna z prvních akcí bude výstava obrazů. „Výstava se jmenuje Lenka Jasenská – Himalájské pohádky. Budou tam další dva ilustrátoři knížek, které vyšly loni a každá se nějak dotýkala Tibetu,“ dodává Ďásek.

Tato výstava bude provázet celý festival. Obrazy budou k vidění v Literární kavárně Academia.

„Budou i další výstavy. Jedna z nich bude ve Fóru Nová Karolina a druhá v Knihovně města Ostravy,“ upřesňuje Neboráková.

Na 25. března se pak v Minikině připravuje minifestival tibetských filmů. A filmů se o pět dní dříve dotkne také akce v Centru Harmonie, kam přijede na besedu s projekcí filmových ukázek známý režisér a scénárista Viliam Poltikovič.

„Já se určitě moc těším, jak budeme i letos 10. března malovat tibetskou vlajku, která bude velkých rozměrů. Takže každý, kdo přijde před hotel Imperial, si může vybarvit svůj kus tibetské vlajky,“ zve Jana Neboráková.

Celý program a další informace najdete na stránkách protibet.cz.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio