Výtvarnice Lenka Kocierzová je netypická seniorka. Je stále tvůrčí, ráda nosí klobouky a píše kroniku

29. listopad 2017
Dobré odpoledne

Aktivita, kterou by mohli závidět i lidé o generace mladší. To platí o řadě seniorů. A třeba v Ostravě je město každoročně oceňuje titulem Senior roku. Letos patří Lence Kocierzové. Sedmašedesátiletá rodačka z Vítkovic je grafička, ilustrátorka, designérka a kronikářka Moravské Ostravy a Přívozu. Jen letos měla několik výstav. Nedávno také vyšla kniha Co víme o smrti, kterou ilustrovala. Řada Ostravanů ji zná z jejích komentovaných prohlídek.

„Mám tady ještě nevybalené obrazy, protože jsem měla tři výstavy. Takže pořád nějaké obrazy sundávám, nějaké instaluji,“ říká Lenka Kotěřová.

Navštívili jsme ji v jejím bytě v starém činžovním domě v centru Ostravy, kde také maluje.


Tahle země bude pro starý
Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata doplňuje tento týden seriál o životě penzistů v Česku s názvem Tahle země bude pro starý. Český rozhlas se během něj zaměří na problematiku stáří a stárnutí populace. Seriál běží od 27. listopadu do 3. prosince na všech stanicích. Na serveru iROZHLAS.cz ho můžete sledovat pod označením Země seniorů.

„Tady mám rýsovací prkno. Na tom vytvářím většinu svých obrazů – ty, které dělám tuší. Jsem bývalá kreslička, takže to mám v ruce a miluju prkno,“ vyznává se.

Z oken bytu má krásný výhled. „Já se dívám na Dům umění, na radnici a vidím i na hošťálkovické kopce. A podle toho každý den ráno do kroniky zapisuji viditelnost v Ostravě. Když jsou vidět hošťálkovické kopce přesně, ostře, tak je viditelnost až 30 kilometrů,“ vysvětluje kronikářka.

Kromě jiných uměleckých děl má tady i práce, které dělala pro slavnou sklárnu Mooser. „Tady jsou – váza Carmen, Strom tří žen, což jsou moje dcery a já... Mám tady pivní džbánky a další. Tři vázy mám uložené v Uměleckoprůmyslovém muzeu,“ dodává.

A které z činností věnuje v poslední době nejvíce času? „Teď mě hodně naplňují vycházky Ostravou. Tam jsem se vrátila i do Vítkovic, dělám centrum a je to zajímavé. Ale na každou se musím připravit. Pořád se něco učím, i když jsem tu vyrůstala,“ přiznává Lenka Kocierzová.

Čtěte také

Její komentované prohlídky se jmenují Vycházky pod kloboukem. Jak vlastně ke kloboukům přišla?

Lenka Kocierzová, ostravská Seniorka roku 2017

„Zrovna zítra jedu do Tonaku, klobouky mi nosí taky kamarádky. Ale základ je od mojí babičky modistky. Teď už je jen sbírám a nakupuji. A padesát už jich mám určitě,“ usmívá se.

Aktivity čtyřnásobné babičky Lenky Kocierzové jsou ještě mnohem pestřejší. Říká, že práce má teď více než zamlada.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio