Vzpomínání na novojičínského rodáka Maxe Mannheimera

4. říjen 2016

Ztělesněním pohnutého osudu Židů za druhé světové války byl až donedávna novojičínský rodák Max Mannheimer. Prošel si několik koncentračních táborů a po válce o tom vyprávěl hlavně mladým lidem. A nezapomněl ani na své rodné město, které několikrát navštívil a i po smrti zůstává jeho čestným občanem. Zemřel ve věku 96 let.

Vzpomínání na Maxe Mannheimera začínáme u domu Hoblíkova 34 v Novém Jičíně. „Velice rád sportoval a je zajímavé, že také hrál fotbal za Nový Jičín. A to, že byl takový sportovec, způsobilo potom, že v těch dobách, kdy přijeli do koncentráku a kdy se prováděly ty selekce, tak ta okolnost mu vlastně zachránila život,“ připomíná předseda Klubu rodáků a přátel Nového Jičína Pavel Wessely

Přesouváme se na kúr bývalé židovské synagogy kousek od centra města. Stojíme tady s archivářem Státního okresního archivu Karlem Chobotem. Max Mannheimer zažil v Novém Jičíně Křišťálovou noc. Jak to vypadalo poblíž synagogy?

„Synagoga nehořela v Novém Jičíně, protože kousek odtud byla plynárna a nacisté si uvědomovali, že by hořela půlka města. Takže ji vydrancovali. Na ulici byly Tóry, knihy, byla rozbitá okna. Muži byli potom odvezeni auty, ale vrátili se. Nicméně koncem roku 1938 utíkali z Nového Jičína,“ popisuje archivář.

Mannheimerovi se z domu na Hoblíkově ulici odstěhovali do Uherského Brodu. Jenže v březnu dalšího roku Hitler obsadil i zbytek Československa. Rodina dostala příkaz nastoupit do koncentračního tábora v Terezíně. Syn Max pak prošel Březinku, Osvětim a Dachau. Z široké rodiny přežil jen on a jeden z bratrů.

Dům na ulici Hoblíkova 20, kde Max Mannheimer prožil mládí

„Vrátil se do Nového Jičína a podruhé se oženil. Jeho ženou se stala Němka, dcera německého antifašisty, člena sociální demokracie. Nicméně když přicházel Vítězný únor, odstěhovali se do Mnichova, kde pak vlastně Max Mannheimer prožil svůj život,“ říká historik Karel Chobot.

Čtěte také

Max Mannheimer se stal předsedou Mezinárodního výboru Dachau a o holokaustu přednášel na školách. V Novém Jičíně byl po sametové revoluci několikrát.

„Vždycky při každém setkání jsem si uvědomil, že to je člověk naprosto výjimečný, který měl jedinečné charisma, který dokázal hovořit zasvěceně. Vždycky, při každé příležitosti se hrdě hlásil k tomu, že je z Nového Jičína,“ vzpomíná Pavel Wessely.

Pohřeb Maxe Mannheimera

Max Mannheimer se v roce 2009 stal čestným občanem Nového Jičína. Klub rodáků a přátel tohoto města teď zvažuje, že nechá na domě, kde tento rodák prožil mládí, odhalit pamětní desku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio