Vzpomínka na polské letce, které nad Těrlickem smetla vichřice

7. listopad 2014

V lese na Kostelci, části Těrlicka, najdete vysoký kamenný památník se sochou letce s velkou vrtulí. Symbolizuje letecké neštěstí, které si místní lidé ještě pamatují. Před lety tu spadlo letadlo se dvěma špičkovými polskými letci. Co se tehdy na nebi stalo?

Let do Prahy měl být vlastně za odměnu. Dva špičkoví polští letci, pilot Franciszek Żwirko a letecký konstruktér Stanisław Wigura, vyhráli v roce 1932 prestižní závod. Největší v Evropě. Letěli si do Prahy pro vavříny, ale místo oslav vítězství je čekal tragický konec.

Osudnou se posádce stala vichřice, která toho dne řádila nad Těšínskem. Z jejich stroje nadělala trosky. A kousky letadla mají v Těrlicku i po desítkách let.

„Měli jsme větrný mlýn u chalupy a slyšeli jsme hluk od Těrlicka – od Stonávky to údolí až po Kostelec, tam je takový proud, vír. A oni se s tím letadlem dostali do toho větru a takových sto metrů od dědovy chalupy jim ulétlo jedno křídlo,“ vzpomíná pamětník Andělín Chroboczek, devětadvacátý ročník.

V roce 1932, když z nebe do těrlických lesů na Kostelci spadli polští letci Żwirko a Wigura, mu byly tři roky. Jakkoli to zní neuvěřitelně, i on spolu se čtyřletým bratrem běželi s davem lidí na místo havárie.

„Brácha mě táhnul, bylo mi hanba, protože jsem neměl ani trenýrky, jen košili. Jak jsme tam doběhli, už tam byla hromada lidí, stromy kolem hořely,“ dodává pan Chroboczek.

Trosky letounu se moc nevystavují

Do lesa k památníku se sochou symbolického letce s vrtulí se dostáváme s Ladislavem Chroboczkem, synem starého pána. „Podle fotografie spadli opravdu do lesa, protože to letadlo je roztříštěno mezi stromy.“

Pilot Franciszek Żwirko a letecký konstruktér Stanisław Wigura (snímky z knihy Żwirkowisko)

Osudný den, kdy dva polští šampioni ztratili životy, připomíná expozice v Polském domě v těrlické části Kostelec. S průvodcem a badatelem Janem Przywarou máme v rukou dokonce trosky z havarovaného stroje.

„Můžu vám je ukázat, ale nesnažíme se je nějak exponovat,“ hledá v přihrádkách úlomky stroje badatel. „To je kousek asi křídla toho lehkého turistického letadla.“

Více o havárii polských letců nad Těrlickem se dozvíte při poslechu přiloženého audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Záznam tohoto i dalších dílů pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio