Vzpomínky velitele prvního tanku, který projel přes Sýkorův most

30. duben 2015

Přesně před 70 lety v Ostravě skončila druhá světová válka – 30. dubna 1945. Symbolem osvobození je v tomto městě most Miloše Sýkory a také příběh prvního tanku, který přes řeku Ostravici projel.

Našli jsme v rozhlasovém archivu hlas velitele tohoto tanku Nikolaje Ivasjuka. Na jeho jméno si už ale mnoho lidí nevzpomíná. Je vidět, že zdaleka ne všichni Ostravané vědí, proč vlastně u mostu Miloše Sýkory stojí tank na podstavci.

Naštěstí ale pořád není problém potkat pamětníka: „Byl první. A největší oslava byla v roce 1946. To jsem měl čtrnáct let a to bylo tehdy sto tisíc lidí! To byla tehdy perfektní oslava, fakt!“

A teď už k Nikolaji Ivasjukovi. Přežil v prvním tanku útok pancéřovými pěstmi. A takto popsal někdy zřejmě v sedmdesátých letech, jak mu tehdy bylo: „Poprvé v životě jsem byl v tak velkém městě, jako je Ostrava. Jsem z Karpat. A cíl? Měl jsem co dělat sám se sebou, abych se v těch ulicích orientoval. Tenkrát jsme si pomáhali všelijak, ale nakonec jsme se domluvili.“

A pamatuje si i na to, jak zemřel Miloš Sýkora, další hrdina, který se snažil zlikvidovat nálože, aby tanky přes most projely.

Verzí, jak to bylo doopravdy, je více a dodnes je záchrana klíčového mostu tak trochu záhadou.

Ivasjukův tank je ale stále na očích jako památník a přesně takové T-34 budou dnes o kousek dál u řeky Ostravice bojovat spolu s dalšími mnoha vojáky a dobrovolníky. Zatímco dříve se u prvního tanku skládaly pionýrské sliby, dnes z něj bude možná dobrý výhled na akční ukázky.

autor: mrk
Spustit audio