Z Horních Domaslavic se možná stane jedno z míst na Svatojakubské cestě

24. září 2015

Kostel svatého Jakuba v Horních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku býval v minulosti významným duchovním centrem v okolí. A nyní se mu jeho zašlá sláva a lesk postupně vracejí.

Kostel prošel generální opravou, zanedbaný starý hřbitov v jeho bezprostředním sousedství se pomalu pod rukama místního kněze mění na pozoruhodnou zahradu. Tím však plány na zvelebení tohoto místa zdaleka nekončí. Jak prozradil kněz Jan Vecheta, před kostelem má vzniknout Svatojakubské náměstíčko. Důvod k jeho realizaci je opravdu nemalý.

„Náš kostel byl nedávno zařazený na stezku jdoucí z Polska do Santiaga de Compostela. Santiago de Compostela je místo, kde odpočívají ostatky svatého Jakuba a je to jedno z největších evropských poutních míst. Stezky tam vedou z různých stran a právě kolegové z Polska jednu tu stezku namířili přes nás, když zjistili, že tady mám svatého Jakuba,“ říká kněz.

Do Santiaga de Compostela míří spousta pěších poutníků, třeba i od nás. Většina z nich ale sjede někam více na jih a pěšky absolvuje až posledních sto nebo dvě stě kilometrů. Odváží se tedy vůbec někdo z Polska skrz Domaslavice až daleko na jih?


Svatojakubská cesta nebo Cesta svatého Jakuba je síť poutních cest, které vedou ke katedrále v Santiagu de Compostela ve španělské Galicii. Trasy značené moderním turistickým značením jsou inspirovány historickými poutními směry.

„Myslím, že se takoví jedinci najdou, ale možná ne najednou. Oni to někdy chodí po etapách – jeden rok ujdou třeba 300 kilometrů, další rok pokračují další etapou. Takže si myslím, že se najdou takoví. A měli bychom být připraveni je tady přijmout,“ dodává kněz Vecheta.

A budete-li mít chuť, vydejte se s námi do Horních Domaslavic v pořadu Křížem krajem (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'). Projdeme se nejen okolím kostela svatého Jakuba, ale vydáme se také třeba k místní přírodní zajímavosti, mořskému oku.

Pohled do domaslavické krajiny
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.