Za ledňáčky nemusíte do divočiny. Zajděte si do těšínského parku

20. říjen 2015

V centru Českého Těšína na Karvinsku najdete stoletý Park Adama Sikory. Oáza zeleně lemuje řeku Olši, která odděluje českou část města od Těšína v Polsku. Je místem pro sport a odpočinek a nabízí taky setkání s divoce žijícími živočichy.

„Řeka Olše je takovou páteřní osou a podél ní se rozkládá celý park včetně nábřeží, které je v tom rušném městě takovou oázou klidu,“ říká Daniel Křenek, náš průvodce z Městského úřadu v Českém Těšíně.

Olše je pro řadu živočišných druhů významným migračním koridorem, zejména pro ptáky. Někdy i přímo ve městě můžete pozorovat druhy, které byste tady nečekali.

„Pravidelně se tady třeba objevují ledňáčci říční. Stačí sedět na lavičce a koukat na hladinu a někdy jsou už tak oprsklí, že klidně sedí na větvi poblíž, a pokud sedíte na lavičce nehnutě, můžete je vidět,“ dodává Daniel Křenek.

Pokud se otočíte k řece zády, budete mít před sebou park. Zeleň v centru města nabízí překvapivě mnoho přírodovědných zážitků. Můžete tu obdivovat zajímavé živočichy a taky vzrostlé aleje.

„Celý ten park je svým způsobem vzácný, protože jsou to staré stromy, mimo jiné ten park byl zakládán poměrně dávno a zeleň byla vysazována najednou, takže vznikla naprosto úchvatná alej,“ vysvětluje náš průvodce.

Kdy ale tohle oblíbené území v centru města vlastně vzniklo a kdo byl muž, po kterém nese jméno?

„Adam Sikora byl účetní, který se na začátku 20. století rozhodl věnovat své veškeré životní úspory na výstavbu parku. Sloužit měl polským organizacím a polské mládeži. Tehdy byla situace v Těšíně taková, že sice tady byly parky, ale polské organizace v nich měly problém v nich pořádat nějaké akce, protože německé vedení města je v tom blokovalo,“ objasňuje mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Další podrobnosti a zajímavosti o Parku Adama Sikory v Českém Těšíně se dovíte poslechem našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Poslechněte si celý příspěvek‘.

Spustit audio