Začíná Janáčkův Máj. Zahájí ho Drážďanská filharmonie

20. květen 2016

Drážďanská filharmonie s houslistou Ivanem Ženatým zahájí dnes v Ostravě 41. ročník festivalu Janáčkův máj. Ten letos nabídne celkem 19 koncertů v sedmi městech našeho regionu. V programu nebudou chybět špičkoví sólisté, velké symfonické ani komorní koncerty, varhanní recitál nebo operní gala. Hlavní linkou letošního ročníku bude myšlenka mezinárodní spolupráce, kterou pořadatelé ukryli do podtitulu ‚Všichni lidé bratry jsou‘.

Motto letošního ročníku se v celé své šíři projeví už na dnešním úvodním koncertu. Tradiční zahajovací Sinfoniettu Leoše Janáčka totiž zahraje německý orchestr s německým dirigentem Michaelem Sanderlingem. A vedle Prokofjevova prvního houslového koncertu zazní také Beethovenova 3. symfonie, oslavující velkého člověka a ideály rovnosti, volnosti a bratrství.

„Ta linka je dána trošku širší platformou a tou je skutečně ten terorismus. To je jeden moment. Druhý moment je ten, že to, co mnohdy zažíváme, svědčí o tom, že buď nechceme, nebo neumíme spolupracovat, že spolu neumíme mluvit,“ vysvětluje ředitel festivalu Jaromír Javůrek. „A chtěli jsme dokázat, že hudba je mezinárodní jazyk a bariéry mezi národnostmi by měly být smazány,“ dodává.

Koncertů s mottem ‚Všichni lidé bratry jsou‘ je v programu celkem pět. Kromě zahajovacího ještě koncert německého Ensemblu Per Sonat, hudebně-taneční představení na text Thomase Manna nebo společný koncert berlínského a ostravského smyčcového kvarteta – Vogler a Benda Quartet.

„Podle našeho názoru je skvělé, že se na Janáčkově máji setká kvarteto ze severní Moravy s vyhlášeným světoznámým kvartetem. Skladbu, kterou předneseme, je Mendelssohnův Octet,“ říká violoncellista Tomáš Svozil. „Mendelssohnův Octet při podobných příležitostech zaznívá i ve světě. Mezinárodní spolupráce komorních souborů se takto velmi často profiluje. Určitě je to pro nás výzva,“ doplňuje houslista Petr Benda.

Z dalších koncertů Janáčkova máje stojí jistě za pozornost i operní galavečer v podání Dagmar Peckové, Mozartova mše c moll věnovaná k poctě obětem terorismu či spojení harfy a zpěvu Kateřiny Kněžíkové. A vůbec poprvé se Janáčkův máj pouští i na pole muzikálu.

„Poprvé jsme šáhli k této populární formě, ale musím říct, že jsme od začátku nechtěli the best of..., to v žádném případě. Hledali jsme tituly, které na sebe navazují, které mají svůj smysl. Myslím, že se to povedlo a mám radost z toho, že tři nositelé Thálií se objeví na jednom pódiu. Konkrétně Hana Fialová, Tomáš Savka a Petr Gazdík,“ upozorňuje Javůrek.

Hana Fialová

Janáčkův máj letos potrvá až do 9. června a postupně navštíví 7 měst a obcí mskraje - kromě Ostravy ještě Opavu, Třinec, Dolní Lutyni, Kravaře, Ludgeřovice a Krnov.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.