Začíná Národní týden trénování paměti. Proč je důležité nejen pro seniory namáhat svůj mozek a jak na to?

13. březen 2017

Zapomínáte jména, telefonní čísla, váháte, kam jste dali své věci či co jste to vlastně měli udělat? Občas se to může stát každému z nás. A s přibývajícím věkem jsou tyto obtíže stále častější. Dobrá zpráva ale je, že i paměť se dá pravidelným trénováním zlepšit. A právě proto vyhlásila Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging Národní týden trénování paměti. Začíná právě dnes. A více už nám prozradí lektorka Dagmar Maroszová z Třince.

Kdy je nejlepší čas začít trénovat svou paměť a jak vůbec s tím začít?

Já bych tu otázku otočila, protože nejčastěji se lidé ptají, jestli to má ještě smysl, když už mi je dost let. Pomůže to v každém věku, protože cílem tréninku paměti je posílení kognitivních funkcí mozku. Mezi ně patří paměť, koncentrace, pozornost a také schopnost pochopení informací. A to potřebujeme všichni v každém věku.


Pokud byste si chtěli najít podobnou akci či kurz i u vás ve městě, tak se podívejte na webové stránky České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging www.trenovanipameti.cz.

V Třinci máte s trénováním paměti dlouholeté zkušenosti. Jaké jsou reakce účastníků kurzů? Zlepšila se jim paměť?

Reakce jsou pozitivní a někdy i nadšené, což mě jako lektorku hodně těší. Účastníci se naučí řadu memotechnik pro lepší paměť, ale pak už záleží jen na nich, jestli je pak budou používat i v tom běžném životě. Ale každopádně v tom kurzu účastníci zjistí hned v první lekci, že jsou schopni si zapamatovat mnohem víc, než čekali. A stačí jen vědět jak na to. To je potom pro ně velká motivace.

autoři: hup , Romana Kubicová
Spustit audio