Začínala u fotbalu, v 16 letech je mistryní republiky v badmintonu. Mimořádným talentem je Tereza Švábíková z Klimkovic

15. únor 2017

Čerstvá mistryně České republiky v badmintonu je z Klimkovic. Teprve šestnáctiletá Tereza Švábíková dokázala první únorový víkend porazit i mnohem starší soupeřky.

Po několika juniorských titulech tak všechny přesvědčila, že její talent pro tento sport je mimořádný. V jakých podmínkách tato česká naděje trénuje? Jsou v regionu pro badminton na nejvyšší evropské úrovni podmínky? I na to jsme se 14. hráčky světového žebříčku juniorů ptali v dopoledním Koktejlu Českého rozhlasu Ostrava.


Terezko, pojďme k tomu poslednímu turnaji. Jak se to tam všechno odehrávalo?

Turnaj se konal v Liberci a já jsem tam jela jako nenasazená. Minulý rok bylo mistrovství republiky v Karviné a já hrála svůj první dospělácký turnaj v České republice a jako patnáctileté se mi podařilo vybojovat třetí místo. A to jsem jela letos do Liberce minimálně obhájit.

A to mi vysvětli – loni jsi byla v semifinále, tak jsem si myslela, že automaticky jedeš jako ta, která bude do toho pavouku nasazena jako favoritka...?

Je nějaký český žebříček a během sezóny je mnoho turnajů v České republice, na které já nejezdím, protože se soustředím hlavně na juniorskou kategorii. Objíždím mezinárodní turnaje, ale ostatní holky právě jezdí tyto české turnaje, takže mají o hodně více bodů než já. A dále tam máme ještě ženy, které také nejezdí turnaje v Česku ale mezinárodní, a jestli jsou do 200. místa světového žebříčku, tak jsou automaticky předřazeny.


Největší tuzemské úspěchy
Největším tuzemským úspěchem je zisk 22 titulů mistryně ČR v mládežnických kategoriích. Vedle toho Tereza získala 8 stříbrných a 7 bronzových medailí. V kategorii dospělých získala bronz na MČR v Karviné ve dvouhře žen.
Největší zahraniční úspěchy
Vítězka dvouhry na Slovenia Junior do 19 let v roce 2016. Vítězka dvouhry a smíšené čtyřhry na BEC C Cyprus Junior Open 2014. Vítězka dvouhry na Swiss Junior open 2014 v kategorii do 15 let. Druhá místa ve čtyřhře na Hungarian International Junior Championships 2015, BEC B do 19 let, ve čtyřhře na Croation Junior Open 2014, BEC B do 19 let, ve čtyřhře SLOVAK Junior Open 2014, BEC C do 19 let. Devátá místa na MEJ do 19 let 2015 ve čtyřhře a v týmové soutěži a na ME do 15 let ve čtyřhře 2014. Vítězka čtyřhry na Cyprus Junior 2015, finále ve dvouhře a mixu na Cypru Junior 2015, finále dvouhry a čtyřhry na Slovak Junior 2015. Bronz na BEC v mixu na MMJ ČR v Orlové 2015 a Slovenia Junior 2016. Bronz ve dvouhře a čtyřhře dívek na tur. Int. Jun.Ser. Hungarian Junior v Pecsi.

To je tak složité, pojďme radši ke klimkovickému badmintonu. To je nějaká líheň badmintonu a sportů takových?

Tak jak bych to řekla... U nás v Klimkovicích, nikdy jsme nebyli nějak extrémně velký klub, ale za poslední roky máme mnoho juniorských úspěchů a teď už samozřejmě i seniorský. Máme plno nadějných juniorských hráčů.

A čím to je? Přišel tam někdo, kdo zapálil ve vás mladých ten badmintonový oheň?

Já jsem se k badmintonu dostala asi takhle. Já jsem od svých šesti let hrála fotbal. Byla jsem vedená k fotbalu, protože starší bráchové hrají fotbal. Ale v osmi letech už mi byl fotbal málo a řekla jsem si, že budu chtít nějaký další sport. A maminka s babičkou přišly s badmintonem. Tak jsem ho šla zkusit.

Řekl ti někdo, odkud se ten talent mohl vzít? V rodině o nikom nevíte.

Nikdo se tomu nevěnoval, jsem úplně první.

A trenér Žídek říká co – že ten fotbal je ideální průprava pro badminton? Není, ne?

To vůbec nezáleží na tom. Dobrým badmintonovým hráčem může být úplně kdokoliv. Badminton se skládá z více věcí – je to z fyzické průpravy, z technické. Někdo může být talent na techniku, někdo je zase ten fyzický talent.


Celý rozhovor s Terezou Švábíkovou, českou badmintonovou nadějí, si poslechněte v audio záznamu v úvodu tohoto článku (viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘).

Tereza Švábíková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.