Zámecký park v Bruntále krášlí výstava nejmohutnějších památných stromů

16. srpen 2017

Nejmohutnější památné stromy naší země si teď můžete prohlédnout v zámeckém parku v Bruntále. Tedy ne že by je šikovní zahradníci vykopali a přesadili do tohoto prostoru. Park se pouze na čas stal výstavním místem pod širým nebem. Více nám nejen o této výstavě prozradila přírodovědkyně a kurátorka bruntálského muzea Iveta Svobodová.

Jak tedy vypadá výstava Nejmohutnější památné stromy České republiky?

V zámeckém parku můžete vidět na panelech tři desítky nejmohutnějších památných stromů naší republiky. Výstavu, jejíž autorkou je doktorka Marie Hrušková, tvoří fotografie Pavla Hössla a dnes už historické kresby, které představují tyto památné stromy před půlstoletím. Autorem kreseb je Jaroslav Turek. Výstava je volně dostupná v zámeckém parku a potrvá do 30. září

Na fotografiích není sice zachycen žádný strom z vašeho parku, ale pro příští rok už prý chystáte podobnou výstavu zaměřenou na stromy Bruntálska, je to tak?

Ano, na podzim příštího roku připravuji výstavu fotografií památných stromů na Bruntálsku, tedy památné stromy v evidenci Městského úřadu Bruntál. Budou to fotografie proměny památných stromů v průběhu roku.

Jakou další výstavu mohou návštěvníci bruntálského zámku v průběhu letní sezóny ještě vidět?

Do 27. srpna je na zámku v Bruntále k vidění velmi zajímavá výstava o myslivosti s názvem Kouzlo myslivosti a lovecké chaty v Jeseníkách, které k myslivosti neodmyslitelně patří. Dále do konce tohoto týdne, tedy do 20. srpna, je k vidění výstava z našich muzejních sbírek s názvem Terče bruntálských ostrostřelců. Takže jste všichni srdečně zváni na zámek v Bruntále.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.