Zámek ve Spálově stále slouží lidem. V památce sídlí škola

30. říjen 2017

Spálov na samém okraji Novojičínska ukrývá nenápadnou památku. Nad návsí se tyčí velká budova, ve které teď sídlí škola. Původně to ale byl zámek a do roku 1945 ho vlastnila rodina Chlumeckých-Bauerů, které patřil také známý zámek v Kuníně. Právě s jeho kastelánem si náš reportér bývalý spálovský zámek prošel.

Před základní a mateřskou školy ve Spálově stojíme s kastelánem kunínského zámku Jaroslavem Zezulčíkem. Nikdo by asi teď na první pohled neřekl, že to býval zámek. Snad možná podle parku. „Vidíme náznak jakéhosi francouzského parku. Především je dochovaná nádherná ohradní zeď, ale také velice moderní prvek, bazén v zámeckém parku a ten zde stále zůstal,“ říká kastelán.

Podle něj tady také ještě stávala zámecká kaple, která ale byla roku 1885 odstraněna. A poslední majitelé zámku, rodina Bauerů, zde postavili zahradní verandu, která byla zakomponována také do poslední přestavby zámku v roce 1920.

Vcházíme dovnitř, jsme v jedné ze tříd v prvním patře. „Jedná se patrně o jednu z centrálních místností spálovského zámku se štukovým stropem, je skutečně nádherně dochovaný. Pouze chybí zámecký lustr, který tady visíval,“ ukazuje na strop Zezulčík.

V další z tříd stojí klavír. „Byl patrně tak velký, že se ze zámku po válce nikam nestěhoval a zůstal tady. A patrně dokumentuje velkou zálibu, lásku rodiny Chlumeckých-Bauerů, posledních majitelů zámku, ke kultuře. Od roku 1920 spálovský zámek v létě navštěvovaly velice významné osobnosti rakouské kultury. Za všechny jmenujme slavného spisovatele Karla Krause z Vídně a jeho přítelkyni baronku Nádhernou, slavnou božskou Sidi. A také slavný skladatel, komponista, hudebník Konvičný, který patrně na tento klavír mohl hrávat,“ připomíná kastelán kunínského zámku.

Původní zámecké klavírní křídlo v současné školní třídě

Průvodkyni po škole nám dělá Jaroslava Šustková, kronikářka Spálova a také vedoucí místního vlastivědného kroužku Oderské vrchy. „Školu jsem navštěvovala jenom v šesté a sedmé třídě, ale vzpomínám si, že vypadala úplně jinak. Ty znaky zámku byly patrnější než v dnešní době. Nebyla tady tělocvična, která je přistavěna od roku 1976, a také nebyl vytvořen průchod mezi budovami. Ten se budoval až v 80. letech,“ vzpomíná kronikářka.

Jaký byl vlastně osud toho zámku v posledních letech, kdy jej vlastnila rodina Chlumeckých-Bauerů? „Rodina navštěvovala z Vídně spálovský zámek pravidelně o prázdninách až do roku 1937, kdy pod vlivem příchodu nacismu opustila střední Evropu. Poslední zámecký pán umírá v roce 1945 po skončení války v australském Melbourne a rodina se už nikdy nevrátila,“ popisuje Jaroslav Zezulčík.

Bývalý zámek a zámecký park ve Spálově

„Až v roce 2001 se nám podařilo šťastnou shodou okolností objevit potomky této rodiny ve Spojených státech amerických. Od této doby rodina Chlumeckých a Bauerů navštěvuje také kunínský zámek, Spálov. Jsme s touto rodinou v kontaktu a rodina nám poskytla velice bohaté sbírky, archiv fotografií, dokumentů a my nyní můžeme také dokumentovat tu bohatou historii spálovského zámku,“ dodává kastelán, který je autorem výstavy o historii spálovského zámku, kterou je možné tady ve Spálově navštívit ještě dnes.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.