Zapomenuté zvyky adventu

1. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Advent, to je na jednu stranu příležitost k rozjímání, na druhou stranu v lidové tradici vždy představoval dobu hojného obdarování. Těmi dárci však nebyli pouze Mikuláš a později Ježíšek.

Ve čtvrtek by si slečny měly utrhnout třešňovou větvičku. A v pátek zas malé děti zpytovat své svědomí a za odměnu slíbit, že už budou opravdu příští rok hodné. Barborky a Mikuláš, to jsou totiž dva prastaré adventní svátky, které většinou dodržujeme i dnes.

Ovšem obcházení lucek, to patří už mezi zapomenuté zvyky, které mají kořeny v pohanské tradici. A právě lucky připomněla v našem rozhlasovém rozhovoru etnografka Ostravského muzea Markéta Palowská.

Lucky byly ženy, které chodily bíle oblečené, namaskované a kdysi, třeba ještě na konci 19. století kontrolovaly přadleny, jestli předou nebo ne, protože se v ten den věřilo, že je zákaz předení a má být absolutní klid. Takže přadleny a děti se těch lucek bály.

Dnes by už asi neuspěly, přadlen moc nemáme...

Ano, v našem ostravském prostředí lucky zrovna nejsou moc známé. V horských oblastech už potom ano, ale plná toho byla jižní Morava. A někde možná ještě je.

V souvislosti s luckami mne ještě napadá, že Barborky byly spíš hodné a nadělovaly dárky, stejně jako je naděloval Mikuláš. A stejně jako je potom naděloval Ježíšek.

Takže třikrát takové sláva. Čím to?

To, že Ježíšek dává dárky, se vyvinulo později. Lucky a Barborky souvisí spíš s pohanstvím, i když se potom obchůzky přizpůsobily pevně stanovenému církevnímu nebo křesťanskému datu. Zvyků bylo strašně moc.

Dnes se ještě na svatou Barboru dávají větvičky do vody. Když má větvička vykvést na Štědrý den, tak to znamená, že svobodná dívka se do roka vdá. To je vlastně ten prapůvodní plodonosný základ.

Co když si tu větvičku utrhne vdaná žena?

Tak to už je symbolika, ale mělo by to každopádně posílit vaše šťastné manželství. A pokud byste chtěla další dítě, tak je to jedině dobře. A říká se, že když na to budeme věřit, že se to vyplní.

Mikuláš, čert a anděl obchází děti každý rok

Co třeba Mikuláš? Na toho se těší děti, protože jim donese hojnost dobrůtek. Bývalo to tak i kdysi? A je to křesťanský svátek nebo navazuje na něco staršího?

To, že je to Mikuláš, vztahuje se to ke křesťanskému svátku Mikuláše. A ten Mikuláš je pro věřící zosobněním toho biskupa z Myry, který naděluje dětem dárky. Tradice obdarovávání vznikla na základě řady legend, kterými je svatý Mikuláš opěvován.

Kdy se k Mikuláši přidružili čert s andělem?

Anděl, symbol dobra, čert, symbol pekla. Zase je to naprosto logické a mohli bychom říci, že je to křesťanské. Ale s Mikulášem chodila spousta masek a připomínalo to masopustní průvody. Etnografové se shodují na tom, že vývojově se to možná prolínalo. A to jak dnes vidíme masopustní průvody, tak takové byly kdysi mikulášské.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.