Zavzpomínat si na staré časy mohou lidé v Lomňanském muzeu v Dolní Lomné

11. říjen 2017

Historické dědictví Lomňanů shromažďuje muzeum v Dolní Lomné. Jsou tu například kroniky nebo fotografie a spousta předmětů, které měly doma naše prababičky. Turisté ho najdou v dřevěnice původní lomňanské školy v centru obce. Je to její replika, protože originál byl v 70. letech přestěhován.

„Původní dřevěnka byla rozebrána a převezena do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Dnes už ji vlastně nejde znovu rozebrat a převézt sem, protože by se úplně rozpadla. Proto se postavila téměř věrná kopie bývalé školy,“ říká muzejník Martin Kříž.

Teď je tady muzeum, ve kterém najdete například věci z dob našich dědečků a babiček. „Sbíráme ty věci od místních, chatařů. Nejsou to prodejné exponáty, jsou tady, aby se člověk podíval, jak to kdysi bylo,“ dodává muzejník.

Prohlédnout si tak můžete například různé předměty denní potřeby, například soupravu na holení, starý mandl, valchy, ale také hoblíky. Uvidíte malované hrníčky, mlýnky, váhy, nebo vyšívané ubrusy či kroje.

Koutek pro babičku

„K čemu valchy hospodyňkám kdysi sloužily, už dnes hodně dětí neví,“ říká Jarmila Bílková, která v muzeu také provází. „Děti kolikrát přijdou a ptají se – co je to, co je to... a třeba u té valchy mají oči navrch hlavy, jak se na tom mohlo prát, když to nemá žádný kabel,“ usmívá se.

Čtěte také

V jedné z místností je také ukázáno, jak vypadala v dávných časech školní třída. „Má starou klasickou pec a takhle vypadaly lavice v té staré škole. Byly to v podstatě jednotřídky, kde byly děti od nejmenších až po střední školu,“ dodává muzejník Kříž.

V Lomňanském muzeu také pořádají asi pět velkých výstav místních fotografů, nebo fotografů, kteří na svých snímcích zachycují zdejší oblast.

Muzeum je otevřeno denně od 10:00 do 17:00.

autor: iha
Spustit audio