Země česká, domov můj (i tvůj) v Křížem krajem

7. březen 2016

Jak to vypadá, když výuku ve škole převezmou sami studenti? Třeťáci ve Slezském gymnáziu v Opavě dostali zdánlivě jednoduché zadání - představit všechny národnostní menšiny žijící v České republice.

Země česká, domov můj (i tvůj). Tento nápis zdobil chodby Slezského gymnázia v Opavě. Studenti třetího ročníku lákali své spolužáky na neobvyklý způsob výuky. Sami si připravili program zaměřený na národnostní menšiny žijící v České republice.

„My jsme vietnamská a japonská menšina,“ vítají nás studenti v jedné z tříd. „Určitě asi nejzajímavější je tady to sushi. A máme tady taky vietnamské kočičí jazýčky,“ popisuje ve třídě jedna ze studentek.

O kousek dál se hraje divadlo. V hlavní roli uprchlice. „Šlo vlastně o to, že jsme chtěli uprchlickou krizi ukázat i ze strany uprchlíků. A chtěli jsme předvést, jaké to pro ni je sžít se tady s ostatními,“ vysvětluje Kristýna, která si uprchlici zahrála.

Anebo úplně jiné, až matematické podání – čínská menšina a zakázaná čísla. „Číslo třináct – to je vynecháno v hotelích. Pokoje jsou označeny čísly 10, 11, 12, nic a pak 14, 15, 16. Prostě třináctka není,“ říká student v další třídě. „Jsou hrozně pověrčiví. A třeba čtyřka má v mandarínštině výslovnost podobnou jako smrt,“ dodává.

Je to hra a je to zábava, ale zároveň se všichni učí a musí dát celý program dohromady od A do Z, prozradila Kamila Tkáčová, která má na Slezském gymnáziu tuto akci takzvaně pod palcem.

Příběh uprchlice Nasimy

„A v letošním roce máme takovou zajímavost, že je ostatní studenti mohou do tabulky ohodnotit, takže budou mít i zpětnou vazbu, jak byli úspěšní, co se týká zpracování tématu, obsahu. Zda zaujali,“ dodává Kamila Tkáčová.

Jak se studenti s akcí vypořádali? Poslechněte si v magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘; přidáme po odvysílání). Uslyšíte také o dalších menšinách – například o německé, srbské, či ruské.

Plakát k akci
autor: mrk
Spustit audio