Zemědělský dvorek v Dolní Lomné je hlavně atrakcí pro děti

23. červen 2016

Kdysi se na vesnicích pásly ovce či kozy na každém kousku půdy, dnes se na dobytek lidé jezdí dívat jako na atrakci. Toho využili i v Dolní Lomné, kde turisty lákají na návštěvu zemědělského dvorku.

Volně se tam potulují různá hospodářská zvířata, která si lidé mohou pohladit nebo nakrmit. V patách přitom návštěvníci pořád mají nezbedné kozy.

„Chtěli jsme to umožnit všem dětem se sem podívat zblízka na zvířata, Ať ví, jaká je realita,“ říká Šárka Hermanová, učitelka z mateřské školy v Návsí, kterou jsme i s dětmi na dvorku zastihli.

A dětem se tady líbí. „Řekl bych, že je to tady vážně krásné,“ hodnotil předškolák. „Mi se nejvíce líbilo to malé kůzlátko,“ přidala se asi pětiletá holčička.

Zhruba uprostřed zemědělského dvorku stojí salaš. „Postavila to tady obec Dolní Lomná. Postavila v té době i dřevěné informační centrum, které je kousek nad námi. Z toho infocentra se vychází i do pralesa Mionší,“ ukazuje průvodce v zemědělském dvorku pan Radoslav Gomola.

V salaši děti mimo jiné uvidí, jak vypadá surová vlna. Na omak je taková drsná. „Hlavně je mastná, má v sobě hodně lanolinu. To je taková přírodní ochrana proti dešti,“ vysvětluje průvodce.

Než se s takovou vlnou začne pracovat, tak se rozčeše a vypere. „Pak už se to na tom kolovrátku spřádá a dělají se z toho nitě. Hlavně v zimě se to dělalo, protože pastevci měli více času,“ dodává pan Gomola.

Více se o zemědělském dvorku v Dolní Lomné dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.