Židovská komunita v Ostravě je malá a stárne. Svátky, tradice a povědomí o judaismu se snaží udržovat Židovská obec

19. leden 2018

K židovskému vyznání se v Ostravě a okolí hlásí asi stovka lidí. Jsou to členové tamní Židovské obce, jedné ze tří na Moravě. Sídlí v Ostravě-Mariánských Horách, kde je náboženské, vzdělávací a společenské centrum komunity. Má i vlastní agenturu domácí péče, která se stará o nemocné seniory.

„Toto je dům asi z roku 1923 a tady byl internát pro židovské mladé lidi, kteří se tady vzdělávali a učili řemeslu,“ říká předsedkyně Židovské obce Ostrava Milena Slaninová, která nás domem v Tovární ulici provází.

„Samozřejmě po válce to bylo polozbořené, tak se to muselo spravit. A pak tady celá léta byla policie,“ dodává Milena Slaninová.

Jak často tady máte bohoslužby? „Šabat tady nebývá každý týden, protože nemáme rabína ani kantora. Dojíždí kantor ze Zlína, který dělá hlavně pro Olomouc. Má to takové rozlítané,“ krčí rameny předsedkyně Židovské obce Ostrava.

Pravidelně se část obce schází ve velké společenské místnosti s knihovnou. „Tady máme různé přednášky a setkání. Učí se tady hebrejština,“ dodává.

Obec má jen tři zaměstnance. A stará se také o židovské památky a hroby.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio