Žraloci u Kanihůry. Zveme vás na výlet do Bílova

3. červen 2015

Umíte si představit, že se kolem Bílova a Bílovce na Novojičínsku mohl v pravěku prohánět jeden obrovitý žralok? Paryba zvaná megalodon totiž po sobě nechala obří zuby. Jeden z nich našel tamní myslivec nedaleko bílovské rozhledny Kanihůry.

Až pojedete po dálnici kolem Bílova na Novojičínsku, udělejte odbočku k tamní rozhledně Kanihůře. Na vyhlídku se dostanete po točitém schodišti stožáru vysílače a z plošiny uvidíte řadu zajímavých míst.

„Vyhlídka je ve výšce 26 metrů a celková výška věže je 62,5 metru. Cestou nahoru vás čeká 137 schodů,“ počítá paní Jarmila Balnarová, správkyně rozhledny.

Na věž stoupá každý den udržovat pořádek a každý den má tak pěkný rozhled. Třeba na Beskydy, letiště v Mošnově anebo na jedno nenápadné místo u dálničního výjezdu. Tam totiž našel náhodný kolemjdoucí zub pravěké paryby. A ne ledajaké.

„Carcharodon byl jeden z největších žraloků, který žil v období třetihor. Jeho maximální délka mohla být až 21 metrů a váha až 80 tun. Ten nález uskutečnil v okolí rozhledny myslivec pan Bachratý, ale zajímavé je, že se nejedná o jediný nález. První byl v roce 2005 v okolí Bílovce,“ upozorňuje Bronislav Novosad, který spravuje geologickou expozici v kabinetu přírodnin na kunínském zámku.

V onom dávném časovém údobí Miocénu bylo v oblasti ostravské pánve moře, které dosahovalo ve svých zálivech až k okolí Bílova a Bílovce.

Zub dávného žraloka, který u Bílova našel myslivec Jan Bachratý

„Ale taky je možné, že tyto nálezy souvisejí s čtvrtohorami, s ledovcovým zaledněním. Tyto vzorky sem mohly být druhotně přeneseny,“ dodává geolog.

Kde se vzala Kanihůra

Pokud vám název připomíná jméno nějaké čarodějnice, jste na omylu. „Název vzešel asi z toho, že tady byl velký výskyt kání, poštolek a dalších dravých ptáků. Polí je tady okolo hodně a dravci se tady určitě zdržují,“ vysvětluje starosta Bílova Zdeněk Fusik.

Více se o Kanihůře, rozhledně i pradávných žralocích dovíte v audio záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento spolu s dalšími záznamy najdete v iRadiu.

Z rozhledny na Kanihůře je vidět opravdu do daleka
Spustit audio