Nejen zámek či hrad, ale i černouhelný důl může mít svého kastelána

27. červenec 2016

Alexandr Zaspal a jeho věrný pejsek Muška patří už 10 sezón neodmyslitelně k památkovému Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích. Není to bývalý horník ani průvodce, ale jediný kastelán černouhelného dolu v zemi. Potkat ho můžete buď v areálu národní technické památky, nebo přímo u vrátnice, kde vítá příchozí typickým hornickým pozdravem.

„Dovolte, abych vás pozdravil naším hornickým pozdravem Zdař Bůh. Půjdeme na šichtu, vezmete si fáračky, nasadíte si přilbu a já vám řeknu všechno, co vím,“ zdraví nás Alexandr Zaspal, jediný kastelán černouhelného dolu u nás, se svým typickým doprovodem, hornickým pejskem.

„Je to nalezenec, ale v současné době se má jako šlechtická paní na ostatních zámcích a hradech,“ vysvětluje cestou k píchačkám Zaspal, který si ale spíš než kastelán nechává říkat správce dolu.

Od píchaček pak návštěvníci obvykle pokračují dál na prohlídku. Čeká je trasa jako každého havíře na cestě do práce – od řetízkové šatny, přes lampovnu až do těžní budovy. Ale protože my jsme tady s kastelánem, míříme na jeho nejoblíbenější místo – do hornické hospody.

Důl Michal umožňuje nahlédnout do autentického pracovního prostředí ostravských horníků

Důl Michal

Důl Michal v Ostravě Michálkovicích se stal po ukončení těžby v roce 1995 hornickým muzeem, ve které se zdá, jakoby se tu před lety zastavil čas. Instalace památky je řešena podle teorie tzv. posledního pracovního dne. V řetízkové převlékárně tak dodnes visí jak civilní oblečení horníků, tak fáračky, a celý prostor si zachoval příznačnou vůni propocených svršků.

„Pochopitelně po pracovní době,“ odemyká dveře pan Zaspal. „Když se podíváte na ty kachlíky, které jsou popraskané, tak si připadáte jako v koupelně. A opravdu se nacházíme v koupelně, kterou používaly ženy, které pracovaly na dole. Těm se říkalo ograbule (pracovnice u pásu, které vybíraly kameny z uhlí – pozn. red.),“ dodává.

Najdete tady spoustu hornických artefaktů – uvidíte nad sebou například lopatu, fáračky, hornické lampy. A za sklem je dokonce vystavený důlní vozík, který odtud vyjel. Je to vzpomínka na poslední uhlí, které se na tomto dole vytěžilo. Je na něm datum 30. 5. 1993.

To Alexandr Zaspal je tady kratší dobu. Kastelánem Dolu Michal je posledních deset let. „Vítám návštěvníky, když je čas, abych jim zpříjemnil ten úvod samotné prohlídky,“ uzavírá.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio