Studio vesmír (47)

29. listopad 2009

Sonda Cassini odeslala na Zemi další unikátní fotografie Saturnových měsíců. Také o tom je řeč v nedělním Studiu vesmír. Vedoucí ostravské hvězdárny doktor Tomáš Gráf pro vás připravil také pravidelné rubriky - například v rozhlasové encyklopedii hovoří o souhvězdích, dále připomene hned několik astronomických výročí a chybět nebudou ani tipy na pozorování noční oblohy.

0:00
/
0:00


Do pořadu se můžete zapojit také vy, posluchači. Své astronomické dotazy posílejte na mail: studio.vesmir@ov.rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Český rozhlas Ostrava, Studio vesmír, Dr. Šmerala 2, Ostrava, 702 00.

Na odkazu www.ap-i.net/~cz/ najdete hvězdné mapy.
Na odkazu www.astro.cz/obloha/mesic/ najdete mapku Měsíce.
Můžete si také stáhnout otočnou mapku oblohy, a to na následující internetové adrese: www.slunecnice.cz/sw/otocna-mapka.

autoři: RNDr. Tomáš Gráf , Iva Bartoňová , rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.