Studio vesmír (50)

20. prosinec 2009

Víte, která hvězda bude během letošních Vánoc zářit na celé obloze nejjasněji a kdy přesně nastane zimní slunovrat a přijde astronomická zima? Dozvíte se to od vedoucího ostravské hvězdárny Tomáše Gráfa. Hovořili jsme s ním i o slavnostním zakončení Mezinárodního roku astronomie, v encyklopedii vysvětlíme pojem "velký třesk", poradíme těm, kdo si chtějí na Vánoce nechat nadělit amatérský dalekohled a dáme i tipy na pozorování noční oblohy.

0:00
/
0:00


Do pořadu se můžete zapojit také vy, posluchači. Své astronomické dotazy posílejte na mail: studio.vesmir@ov.rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Český rozhlas Ostrava, Studio vesmír, Dr. Šmerala 2, Ostrava, 702 00.

Na odkazu www.stellarium.org/cs/ najdete open source počítačové planetárium, které zobrazuje realistickou 3D oblohu, jak ji právě můžete vidět pouhým okem nebo dalekohledem.
Na odkazu www.ap-i.net/~cz/ najdete hvězdné mapy.
Na odkazu www.astro.cz/obloha/mesic/ najdete mapku Měsíce.
Můžete si také stáhnout otočnou mapku oblohy, a to na následující internetové adrese: www.slunecnice.cz/sw/otocna-mapka.

autoři: RNDr. Tomáš Gráf , Iva Bartoňová , rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.