Eva Kriz Lifková – zpěvačka, pedagožka

31. květen 2013

Zpívala se Spirituál kvintetem, v současnosti se věnuje šansonu

Eva Kriz Lifková se narodila v Chocni, k hudbě inklinovala od mládí, ale její otec byl proti tomu, aby se dala na konzervatoř. Proto vystudovala teorii kultury.

Svoji pěveckou dráhu zahájila nejprve v Praze jako interpretka černošských spirituálů a gospelů ve skupinách Erastus a Spirituál kvintet. Láska k duchovní hudbě a mnohaleté studium zpěvu v Paříži jí umožnily sólově účinkovat ve Francii nejen v řadě oratorií a kantát (Bach, Haydn), ale i v mnoha samostatných koncertech, věnovaných převážně renesanční a barokní hudbě. Život ve Francii jí umožnil postupně vstřebávat francouzskou hudební kulturu, zejména klasický šanson, kterému se dodnes věnuje.

Po svém návratu do Prahy v roce 1989 působila jako členka vokálního sdružení sólistů Pražští madrigalisté a sólistka Bach collegia. Díky svému všestrannému hudebnímu talentu vystupuje úspěšně jako interpretka a autorka komponovaných hudebních pořadů věnovaných spirituálům a gospelům, španělským písním a v poslední době především francouzským šansonům.

Eva Kriz-Lifková

Kromě koncertní činnosti působí jako hudební pedagog na Francouzském lyceu v Praze. Učí hudbu, řídí zde rovněž dětský sbor a instrumentální soubor. Má děti od mateřské školy až po maturitě, všechny učí ve francouzštině.

I příští týden si budeme povídat o hudbě, i tentokráte dorazí zpěvačka – jen ale ze zcela odlišné oblasti. Tato rodačka z Medlešic procestovala skoro celý svět. Řečeno spolu s klasikem: její sláva hvězd se dotýká. Rozhodně co se týče klasické hudby a jejího mocného hlasu. Jedna z nejvyhledávanějších mezzosopranistek světa byla tak laskavá, že si ve svém nabitém programu našla čas a přišla na Rande. Dalším hostem Jolany Voldánové bude v pátek 7.6. slavná operní pěvkyně Dagmar Pecková.

Jolana Voldánová a Dagmar Pecková
Spustit audio