Vlastimil Bičík – varhaník, pedagog

5. duben 2013

Pardubický rodák hraje v muzikálech, ve Stardance a natáčí s Ivou Bittovou

Vlastimil Bičík, kterému nikdo neřekne jinak než Vlasta, je synem významného pardubického archiváře Zdeňka Bičíka, po svém prastrýci pochází z proslulého pardubického muzikantského rodu - Lautnerů. K hudbě se dostal tak, že ve třech letech slyšel varhany a projevil přání na ně hrát. Na pardubické konzervatoři ho vedl profesor Václav Uhlíř, na AMU, kterou nedokončil, byl ve třídě Aleše Bárty.

Už za pardubických studentských let se příležitostně věnoval i jiné muzice než varhaní hře. I dnes platí za velmi renesančního hráče. Koncertuje v řadě evropských zemí (Rakousko, Německo, Polsko, Holandsko, Bosna). Je velmi žádaným studiovým hráčem - natáčel filmovou hudbu pro snímky Želary, Panství, Horem pádem a Kvaska. Je také jedním z nejvyhledávanějších hudebníků současné muzikálové scény, jako korepetitor nebo jako hudebník se podílel na muzikálech Vlasy, Rusalka, Hamlet, Krysař a Rockquiem.

Vlastimil Bičík

Vlasta Bičík je dlouholetým uměleckým partnerem Martina Kumžáka, spolu hrají v kapelách Pajky Pajk a Moondance Orchestra. Obě tělesa patří mezi oblíbené doprovodné kapely, pravidelně se objevují na televizní obrazovce (Stardance, Česko hledá superstar).

Bičík působí jako pedagog na Státní konzervatoři v Praze. Ve zřídkavých chvílích volna se rád věnuje vaření a jakékoliv manuální práci.

Příští týden si Jolana Voldánová do studia pozve dlouholetého diplomata Hynka Kmoníčka. Pardubický rodák a bývalý hudebník působil jako velvyslanec v Indii, Austrálii a v OSN, kde se stal v historii prvním českým předsedou rozpočtového výboru. Před pár dny se ze světa vrátil, když si ho na Pražský hrad vytáhl nový prezident Miloš Zeman a Kmoníčka jmenoval jako svého ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Rande s Jolanou a Hynkem Kmoníčkem si nalaďte v pátek 12.4. ve 13:10.

Kmoníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.